γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Μπορεί η πανδημία να έχει από πέρυσι ανατρέψει το πρόγραμμα του πολιτιστικού συλλόγου Λιμεναρίων «το Κάστρο», όσον αφορά στις εκδηλώσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων και των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων ωστόσο ο σύλλογος παραμένει δραστήριος αναμένοντας την επάνοδο στη διοργάνωση των αγαπημένων εκδηλώσεων για όλους τους Θάσιους. 

 

Όλο αυτό το διάστημα το διοικητικό συμβούλιο πέτυχε την εγγραφή του συλλόγου στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εγγραφή στο Μητρώο δεν συνεπάγεται την απευθείας επιχορήγηση του συλλόγου, αποτελεί, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αιτήματος επιχορήγησης. Με τον τρόπο αυτό ο σύλλογος και μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλλε το προηγούμενο διάστημα στο Υπουργείο κατάφερε να λάβει επιχορήγηση ύψους 5.000 ευρώ για την δημιουργία ανοιχτού μουσείου στα Λιμενάρια. 

 

Τι είναι το Ανοιχτό Μουσείο 

 

Το Ανοιχτό Μουσείο περιλαμβάνει την ψηφιακή καταγραφή της Λαογραφικής Συλλογής και τη δημιουργία δικτύου ξενάγησης. Στόχος του ψηφιακού αυτού μουσείου είναι να τονώσει την περιοχή των Λιμεναρίων και να αναδείξει το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για τη δημιουργία δικτύου ξενάγησης των επισκεπτών στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την πρόταση θα τοποθετηθούν σημάνσεις με QR code μπροστά από κάθε αξιοθέατο. Ο επισκέπτης σκανάροντας επάνω θα μπορεί πάρει πληροφορίες για το αξιοθέατο οι θα διοχετεύονται μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου.

 

Τα αξιοθέατα μπορεί να είναι από την προϊστορική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους. Νερόμυλοι, ασβεστοκάμυνα, πύργοι, πυροβολία, οι γούβες (το ορυχείο καλαμίνας ), οι τζίνες (το αρχαιότερο οριζόντιο ορυχείο ώχρας της Ευρώπης ), το Μεταλλευτικό συγκρότημα Θάσου (ισάξιο του Λαυρίου ), ο βυζαντινός οικισμός το Κάστρο κ.α.. Αξιοθέατα είναι και τα αγάλματα, τα έργα τέχνης ντόπιων λαϊκών καλλιτεχνών, τα εξωκλήσια , τα χαλάτια κ.α .

 

Σε κάθε επίσκεψη (σκανάρισμα) θα φαίνονται όλα τα σημεία του δικτύου.

 

Την επιτήρηση των κειμένων θα έχει η διακεκριμένη αρχαιολόγος Δήμητρα Μαλαμίδου η οποία γνωρίζει την περιοχή, καθώς διηύθυνε το ανασκαφικό έργο του προϊστορικού οικισμού Λιμεναρίων.

 

Τα κείμενα θα είναι μεταφρασμένα σε 4 γλώσσες : σε Αγγλικά, Γερμανικά, Ρουμανικά και βουλγάρικα.

 

Πολλαπλά τα οφέλη της δράσης 

 

«Αφενός κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία θα αναδείξουμε, θα περιποιηθούμε θα γνωρίσουμε και θα εκτιμήσουμε αυτό τον πλούτο της πατρίδας μας, με έξυπνο και σύγχρονο τρόπο θα μεταλαμπαδεύσουμε την τοπική ιστορία στις νεότερες γενιές.

 

Αφετέρου θα προσφέρουμε εύκολη γρήγορη και δωρεάν ενημέρωση στους επισκέπτες μας. Έναν όμορφο περίπατο στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας», αναφέρει στη Θασιακή η υπεύθυνη του προγράμματος Αναστασία Τσώμου.

 

Η προβολή του δικτύου με qr code ήταν ιδέας της Λασκαρίνας Διακουμή και τον τίτλο στην πρόταση «Το Ανοιχτό Μουσείο : Λιμενάρια + ( plus )» έδωσε η κ. Μαλαμίδου