Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, με φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και κίνητρα για τους νέους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

 

Τα μέτρα για τους νέους  

 

- Στο εξής νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα ενισχύονται από πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 θα κατευθύνονται στους εργοδότες μειώνοντας μισθολογικό κόστος, τα άλλα 600 στον νέο επιπλέον της αμοιβής τους για να τα αξιοποιήσουν όπως εκείνοι θέλουν.

 

- Από 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από 100.000 σε 150.000

 

- Το φοιτητικό- στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ 

 

- Για τους κάτω των 29 ετών από 1/1/2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data

 

- Στους 15-17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί προσφέρονται 50 GB δωρεάν data στο κινητό τους

 

- Καθιερώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 η ψηφιακή κάρτα νέων.

 

Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών

 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μειώνεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας για όλους τους καταναλωτές- ιδιώτες και επιχειρήσεις. «Από τις αρχές του 2022 θα πληρώνουν τέλη 10% αντί για 12-20% που πλήρωναν σήμερα», ανέφερε. 

 

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι από 1/1/2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ.  

 

Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης

 

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022, για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις μονάδες, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στο φορολογικό εισόδημα όλων θα υπάρχει 30% έκπτωση για ηλεκτρονικές δαπάνες από υπηρεσίες συγκεκριμένων κλάδων.

 

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις:

 

- Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος πέφτει από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση. Αυτό θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου

 

- Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

 

- Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισοδήματος, δηλαδή 15,5%. Αυτό θα ισχύσει για τρία χρόνια, για ποσό έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

 

- Παραμένει έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε εισιτήρια, μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά και κινηματογράφους. Επεκτείνεται σε δύο ακόμη κατηγορίες, γυμναστήρια και σχολές χορού.

 

- Μειώνεται μέχρι και 50%, ανάλογα με την απώλεια τζίρου, η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

 

- Επεκτείνεται για 3 μήνες η επιδότηση δανείων του προγράμματος «Γέφυρα».

 

- Επεκτείνεται για τουλάχιστον 3 μήνες η στήριξη της απασχόλησης με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία»

 

«Μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ το 2022 από το 2021»

 

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να μειώνεται «με δίκαιο τρόπο», στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών.

 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παροχή κρατικής στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις και πρώτα από όλα απέναντι στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

 

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

 

- Το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 20%.

 

- Τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

 

- Τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%.

 

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις

 

Στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες, στο σύνολο του πληθυσμού. Επιπλέον, προανήγγειλε ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και εξήγγειλε τον εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ, εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και περισσότερα αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας.