Την ευκαιρία να δουν από κοντά την ολοκλήρωση της ιστορικής πτήσης του 80χρονου μαχητικού ελληνικού θρυλικού αεροπλάνου Spitfire, είχαν ο Καβαλιώτης υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπεύθυνος του Air Sea Show Παναγιώτης Γεωργιάδης στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στο πλαίσιο της Athens Flying Week 2021.

 

Όπως έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο Facebook:

 

«Με τον ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής πτήσης του 80χρονου μαχητικού Hellenic Air Force S/N MJ-755 Spitfire. 

 

Ο θρυλικός αυτός τύπος ξαναπετά, σαν καινούργιο, χάρις στην προσφορά της πλήρους ανακατασκευής του από το Ίδρυμα "ΙΚΑΡΟΣ" με αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Κόλια , στην Μεγάλη Βρετανία».

 

Το Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεψε την Πέμπτη 27 Μαΐου στην Ελλάδα έπειτα από πλήρη ανακατασκευή σε πτήσιμη κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να βρεθεί ξανά στον αττικό ουρανό, εκεί που πέταξε για τελευταία φορά, πριν από 68 χρόνια.

 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κόλια αντιπρόεδρο του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», που χρηματοδότησε την ανακατασκευή του μοναδικού αυτού αεροπλάνου για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, το MJ755 είχε παραδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον υποσμηναγό της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) Τζορτζ Νταν.

 

Ήταν ένα από τα 77 περίπου καταδιωκτικά Spitfire, που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχε ενταχθεί στην δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες. 

 

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι

 

Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. 

 

Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου. 

 

Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στο ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, σε ειδικό κέντρο ανακατασκευής.