Έντονος είναι ο προβληματισμός των μελισσοκόμων την Βόρεια Εύβοια μετά την καταστροφή που υπέστησαν τα δάση τις περιοχής από τις πρόσφατες πυρκαγιές. 

 

Όπως δήλωσε στην Καθημερινή ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Εύβοιας Τάσος Αξιώτης. «Το μέλι πεύκου αποτελεί το 70% της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, το οποίο σημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι κατά σχεδόν 90% ζουν από αυτήν την ποικιλία μελιού.

 

Στην Εύβοια συλλεγόταν το 60% της συνολικής παραγωγής πευκόμελου

 

Αυτήν την εποχή περιμέναμε στο νησί περισσότερους από 10.000 μελισσοκόμους, όχι μόνο ντόπιους που θα επέστρεφαν εδώ τις κυψέλες τους, αλλά από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα. 

 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν να έρθουν εδώ ώστε να συλλέξουν μέλι πεύκου, που ήταν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, αυτό που τους επέτρεπε να μείνουν στο επάγγελμα».

 

Συνολικά στην Εύβοια δραστηριοποιούνται σύμφωνα με το δημοσίευμα περίπου 2.500 μελισσοκόμοι. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν έδρα στη Βόρεια Εύβοια, γιατί υπήρχε το πευκοδάσος. Ευτυχώς απώλειες σε μελίσσια δεν υπήρξαν πολλές, εξηγεί ο κ. Αξιώτης

 

Η λέξη πεύκα όμως παραπέμπει στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας εκεί όπου η ζημία είναι σχεδόν ολοκληρωτική για τον κλάδο της μελισσοκομίας. Όπως αναφέρει ο μελισσοκόμος Σπύρος Τασιάς στη larisanet.gr «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για όλη την Ελλάδα. Πλέον για τους Λαρισαίους έμεινε η Χαλκιδική και η Θάσος και προς τα εκεί θα κινηθούν».

 

Οι Λαρισαίοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, σύμφωνα με τον ίδιο, μετακινούνται στην κεντρική Μακεδονία, τη Θάσο, τη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο μέρη που έχουν πιο δυνατές ανθοφορίες. Άλλοι επιλέγουν μέρη όπως είναι Μελιβοία, Σκλήθρο και Κίσσαβο.

 

«Στα βουνά πηγαίνουμε περίπου στις 20 Μαΐου. Εκεί αφήνουμε τα μελίσσια μέχρι τα τέλη περίπου του Ιουλίου. Στο βουνό γίνεται ο πρώτος τρύγος και στη συνέχεια τα κατεβάζουμε στον κάμπο για να πάρουν ότι χρειαστεί από τα άνθη και να σφραγίσουν» λέει στη larissanet και εξηγεί ότι αυτή η περίοδος εκτός από εποχή του καλοκαιρινού τρύγου είναι και η περίοδος προετοιμασίας για τα πεύκα.