«Τρεις Ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτη και Μανόλης Αναγνωστάκης». Μία συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.

 

Ένα πρόγραμμα με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Μανόλη Αναγνωστάκη.

 

Τραγούδια αντίστασης, εξέγερσης, τραγούδια μελωδικά, λυρικά, ερωτικά, τραγούδια για μιαν άνοιξη που δεν ήρθε ποτέ αλλά και για τις «χρυσές πολιτείες που ξανοίγονται μπρος μας λουσμένες στην αλήθεια και στο αίθριο το φως».

 

Είναι τα τραγούδια των κύκλων Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη και 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Πολιτεία, Της εξορίας, Λυρικά, Οκτώβρης ´78, σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, Μπαλάντες, Της Εξορίας και Αρκαδία VIIΙ που περιλαμβάνει το Μιλώ και τον Χάρη, τραγούδια του είδους που ο Μίκης Θεοδωράκης ονομάζει τραγούδια-ποταμό, σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη

 

Ο ποιητικός λόγος γίνεται δραματικός μονόλογος. Με φόντο το μουσικό πάλκο των αναμνήσεων ο ηθοποιός ενσαρκώνει τους εναλλασσόμενους ρόλους. Γίνεται πότε ο συνθέτης, πότε ο ποιητής και πότε οι πάσχοντες ήρωες των ποιημάτων: η θρηνούσα μάνα, ο προφήτης που χαιρετίζει τον ήλιο και προμηνύει τον ήχο της καμπάνας της επανάστασης, ο ιδεολόγος που προσδοκά μια καλύτερη ζωή και καταγγέλλει το ζοφερό παρόν του, ο νέος που αγωνίστηκε, αλλά νικήθηκε από το τέρας και γκρέμισε τις ψευδαισθήσεις του.

 

Ο ερωτευμένος, ο ξενιτεμένος, ο αγωνιστής, ο βασανισμένος, ο Ήρωας!

 

Ο συνθέτης σαν άλλος Οδυσσέας προσφέρει σπονδή τη μουσική του για να βγουν οι σκιές των ποιητών, να πάρουν μορφή, να τραγουδήσουν τους αγώνες, τα βάσανα, την προδοσία, τον θάνατο των ιδανικών αλλά και τα όνειρα, την ελπίδα, τον έρωτα. Καθετί που συνιστά την ψυχή της ελληνικότητας ολόκληρης της μεταπολεμικής γενιάς.

 

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έπαιξε άπειρες φορές αυτόν τον ρόλο και μπορεί να το κάνει και τώρα μαζί με το έργο του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη και του Μανόλη Αναγνωστάκη.

 

Τρεις ποιητές και ένας συνθέτης. Ασυμβίβαστοι ποιητές, αγωνιστές, μαχητές της Ελευθερίας.

 

Τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Σαββέρια Μαργιολά και ο Παναγιώτης Πετράκης που συμμετέχει με τον διπλό ρόλο του ερμηνευτή και ηθοποιού.

 

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» - Πρόγραμμα 2021, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

 

Μουσικοί

 

Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι, κορυφαίος

 

Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι

 

Δημήτρης Ανδρεάδης, πιάνο

 

Ξενοφών Συμβουλίδης, πνευστά

 

Νίκος Γκιόλιας, κιθάρα

 

Αρτέμης Σαμαράς, βιόλα

 

Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν

 

Θεόδωρος Κουέλης, μπάσο

 

Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς

 

Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά 

 

Μιχάλης Αλεξάκης, ηχοληψία

 

Σάκης Καρασαρίνης, ηχοληψία

 

Θανάσης Βασιλάς, μουσική επιμέλεια

 

Μαργαρίτα Θεοδωράκη, καλλιτεχνικός διευθυντής 

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 

 

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο 6€ για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

 

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης

  

Περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: https://digitalculture.gov.gr/  

  

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

  

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. 

 

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. 

 

 Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

 

(δελτίο Τύπου)