Σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας και χωρίς αποδοχές, τίθενται πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρίες. Μέχρι την Πέμπτη, 19 Αυγούστου, θα μπορούν οι εργαζόμενοι που έχουν τα δικαιολογητικά, να καταθέσουν τις ενστάσεις τους.

 

Σε αναστολή εργασίας τέθηκαν εργαζόμενοι σε Γηροκομεία του Βόλου και της Ρόδου. 

 

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν οι λόγοι απαλλαγής των εργαζόμενων από τους εμβολιασμούς.  Ωστόσο όπως εξήγησε στον KavalaNews 102.8 ο εργατολόγος Λεωνίδας Παππάς, θα πρέπει να συγκροτηθούν οι Επιτροπές Υγείας στις περιφέρειες που θα εξετάζουν τους λόγους που οι εργαζόμενοι ζητούν την απαλλαγή του μέτρου. 

 

«Όσο δεν συγκροτούνται οι επιτροπές οι εργοδότες δεν μπορούν από σήμερα να θέτουν σε αναστολή τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί κι έχουν ζητήσει την απαλλαγή από το μέτρο. 

 

Όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και δε θέλουν να περάσουν από επιτροπή τότε θα πρέπει να τεθούν σε αναστολή βάσει του νομού» λέει ο κ. Παππάς.

 

Ακούστε όσα δήλωσε στον KavalaNews 102.8: 

 

 

Οι κυρώσεις

 

Δημόσιος Τομέας:

 

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

 

Ιδιωτικός Τομέας:

 

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

 

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 

 

α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και 

 

β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.