της Κορίνας Χιώτη – Πρασά

Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής

 

 

Η 5η  Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή η ημέρα πρέπει να  θυμίζει στους πάντες την αξία του φυσικού περιβάλλοντος για τη διατήρηση της  ζωής.  Στην προσπάθεια της προάσπισής του πρέπει όλοι να συμμετέχουμε, τόσο σε  ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο - ο καθένας με τον τρόπο του και στο βαθμό  που μπορεί. 

 

Ωστόσο, το περιβάλλον δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε μία φορά τον χρόνο, αλλά  καθημερινά.  Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αποτελεί  ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στη τοπική κοινωνία μας ότι η προστασία του  περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους.  Όταν πρόκειται για  το περιβάλλον, ενώ όλοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, μερικές φορές οι εν  λόγω προθέσεις παραμερίζονται λόγω των προβλημάτων της  καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε. 

 

Ο Δήμος Καβάλας, ως διαχειριστής των στερεών και υγρών αποβλήτων, του νερού  ύδρευσης  και  άρδευσης  και  των  χώρων  πρασίνου  της  περιοχής  ευθύνης  του,  καταβάλλει  κάθε  προσπάθεια  ώστε  καθημερινά  να  βελτιώνει  την  ποιότητα των  υπηρεσιών  του  σε  αυτούς  τους  τομείς.  Η  δυσχερής  οικονομική  κατάσταση  δημιουργεί εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια, ωστόσο οι Υπηρεσίες μας συνεχίζουν  τον καθημερινό αγώνα με τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό.

 

Το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύξαμε την κοινωνία μας, αποτελεί  προέκταση του σπιτιού μας. Το να διατηρούμε τους δημόσιους χώρους καθαρούς  και να προστατεύουμε τα λιγοστά αστικά πάρκα είναι μερικές από τις πρακτικές  που πρέπει να εφαρμόζουμε καθημερινά.   Όλοι μας μπορούμε με τον καθημερινό  τρόπο ζωής μας να βάλουμε το λιθαράκι μας στη διατήρηση καθαρών δρόμων και  πεζοδρομίων, ακτών, θαλάσσιων υδάτων και αλσυλλίων.  Αυτό δεν θα αποτελέσει  απλώς ένα βήμα προς την αυτονόητα σωστή κατεύθυνση αλλά θα δώσει και το  σωστό παράδειγμα μιας υπεύθυνης και υγιούς στάσης στους συνδημότες  μας.

 

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια  καθημερινή προσπάθεια και πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής.  Η προσπάθειες που  καταβάλει η  Υπηρεσία  Καθαριότητας  όμως  δεν  επαρκούν από μόνες τους, οι  πραγματικά επιτυχημένες πόλεις έχουν επίσης ενεργούς πολίτες.  Στην προσπάθεια  αυτή είναι σημαντικό να χτιστεί μια «συμμαχία» των δύο πλευρών, στηριζόμενη σε  απλούς  κανόνες  οι  οποίοι,  εφόσον τηρηθούν,  μπορούν  ν’  αλλάξουν τη  σημερινή  πραγματικότητα και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στο δήμο μας.  

 

Πέρα  από  τη  διαχείριση  των  αποβλήτων,  η  Τοπική  Αυτοδιοίκηση  πρέπει  να  διεκδικήσει νέους ρόλους.  Ένας από τους ρόλους είναι η κινητοποίηση των πολιτών  για τη προστασία του περιβάλλοντος και η προτεραιότητα στον εθελοντισμό.  Μέσα  από  τη  συνεργασία  Δήμου  και  πολιτών,  επιτυγχάνεται  η  περιβαλλοντική  ευαισθητοποίηση των πολιτών της τοπικής μας  κοινωνίας, αξιοποιούνται οι  καλές  πρακτικές  και  από  κοινού,  αναλαμβάνονται  ουσιαστικές  αρμοδιότητες  και  πρωτοβουλίες πάνω στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

 

Ο Δήμος Καβάλας θα είναι μπροστά σε αυτή την προσπάθεια και καλεί όλους τους  Δημότες  να συμμετέχουν  επίσης σε αυτή,  για το  καλό όλων ημών  και  κυρίως των  παιδιών στα οποία παραδίδουμε την περιοχή που ζούμε σήμερα.