Οι Εκθέσεις Πεπραγμένων δίνουν μια εικόνα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού, αλλά κυρίως από αυτό που αισθάνονται στις πλάτες τους οι δημότες, αποδεικνύεται ότι η Οικονομική πολιτική του Δήμου λειτουργεί μέσα στα πλαίσια που καθόρισε το κεντρικό κράτος, δηλαδή περίπου ως Δήμος Ανώνυμη Εταιρεία, που υλοποιεί τις κεντρικές κατευθύνσεις και που είναι καταστροφικές για τους δημότες. 

 

Τρανή απόδειξη αποτελούν οι αυξημένοι τοπικοί φόροι, τέλη και χαράτσια, με αυξήσεις έως και 45%, που επέβαλε η διοίκηση στην αρχή της θητείας. Η κοροϊδία της μείωσης (20%) που εφαρμόζεται για το 2020, με πρόταση τάχα της αντιπολίτευσης, αποτελεί άδειο πουκάμισα καθότι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα αυξηθούν τελικά αφού θα υπολογίζονται για τον καθορισμό τους και οι βοηθητικοί χώροι των σπιτιών, δηλαδή το απαράδεκτο καθεστώς των ανταποδοτικών τελών (χαράτσωμα), φορτώνεται πάλι στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών.

 

Όσο δε αφορά έξοδα και δαπάνες για έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, αυτά αφορούν κυρίως σε έργα βιτρίνας (βελτίωση «τουριστικού προφίλ»), ενώ απουσιάζουν έργα όπως σχολική στέγη, αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία. 

 

Αυτή την εικόνα θέλει να κρύψει επιμελώς η διοίκηση, προσφιλής τακτική βέβαια όλων των διοικήσεων που πέρασαν από το Δήμο. 

 

Έτσι, στην εισήγηση των Πεπραγμένων, αντί μιας παράθεσης των απόψεων της διοίκησης σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών του δήμου (στόχοι, επιτυχία ή παραλήψεις στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, βελτιώσεις κτλ), μας παρουσιάζονται τα πεπραγμένα με μια αντιγραφή-επικόλληση των τίτλων των αποφάσεων που έλαβε η οικονομική επιτροπή για το Β’ εξάμηνο του 2020.   

 

Τη συμφωνία τους σε αυτή την πολιτική προσπαθούν με διάφορα φτιασιδώματα να κρύψουν και  όλες οι άλλες παρατάξεις που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή, οι οποίες δέχονται την αντιλαϊκή λειτουργία του Δήμου. 

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι 397 αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή για την περίοδο των πεπραγμένων που εξετάζουμε, οι 350 (ποσοστό 89%) ήταν ομόφωνες, οι 37 (ποσοστό 9%) που οι «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις ψήφισαν παρών και μόνο 10 (ποσοστό 2%) καταψηφίστηκαν από την «αντιπολίτευση».

 

Όσο δε για το σύνολο των πεπραγμένων για το Β’ εξάμηνο του 2020, οι απόφαση είναι ομόφωνη.

 

Οι εργαζόμενοι στην πόλη και τα χωριά, δεν πρέπει να περιμένουν τίποτε από διοικήσεις και «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική του Δήμου.

 

Να μην  έχουν καμία εμπιστοσύνη σε όσους ερίζουν για δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα, αλλά τα βρίσκουν στα κυρίαρχα, που είναι κράτος και δήμοι να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη των εργαζόμενων, για να περισσεύουν χρήματα για το μπούκωμα τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών. 

 

Απορρίπτουμε τα πεπραγμένα και καταδικάζουμε την ασκούμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική του Δήμου. 

 

Το ίδιο καλούμε να πράξουν και οι εργαζόμενοι στην πόλη και τα χωριά, οι μικροεπαγγελματίες, οι μικροί αγρότες, οι νέες και οι νέοι. 

 

Με τον αγώνα τους μέσα από σωματεία, συλλόγους, επιτροπές αγώνα, να επιβάλλουν την πολιτική που υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.   

    Καβάλα 10-07-2021

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ