Ένα ξεχωριστό κουαρτέτο με ήχους σαξοφώνου, κιθάρας, ντραμς και μπάσου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Καβαλιώτες το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουνίου στην Παλιά Μουσική (Χαλίλ Μπέη Τζαμί) στην συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα (παλιά πόλη).

 

Ο ελληνικής καταγωγής σαξοφωνίστας Ορφέας Wärdig Τσουκαλάς, που μεγάλωσε και ζει στη Σουηδία, δημιούργησε την άνοιξη του 2014 το συγκρότημα Orfeas Wärdig Tsoukalas Quartet (OWT Q), το οποίο αποτελείται από τον κιθαρίστα Daniel Edvardsson, τον ντράμερ Kristoffer Rostedt, τον κόντρα μπασίστα Simon Petersson και τον ίδιο.

Το συγκρότημα παίζει συνθέσεις του Ορφέα και του κιθαρίστα του σχήματος, και έχει ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Prologue» τον Απρίλιο του 2015, το οποίο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, ανοίγοντας στο OWT Q το δρόμο για μια ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία στη βόρεια Ευρώπη.

 

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, για την προώθηση του «Prologue» συμμετέχει στο 15ο Athens Technopolis Jazz Festival, ενώ θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε το Orfeas Wärdig Tsoukalas Quartet στην πρώτη παρουσίαση του «Prologue» στην Ελλάδα, την Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 21:00, στο Χαλίλ Μπέη Τζαμί στην Καβάλα, με ελεύθερη είσοδο, χάρις την ευγενική υποστήριξη του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και την χορηγία από το Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα.

 

Το όραμα του συγκροτήματος είναι να δημιουργήσει μια μουσική γεμάτη από ενέργεια, σύνθετες αρμονικές δομές, με ένα ζεστό και ακουστικό ήχο, με γερές βάσεις στην τζαζ παράδοση. Η συμμέτοχη της κιθάρας ως το μόνο όργανο συγχορδίας δίνει μια αίσθηση μουσικής ελευθερίας και επιτρέπει πολλές, αρμονικές και ρυθμικές εναλλαγές. Έχοντας αναφορές στη σύγχρονη τζαζ, και ισχυρές επιρροές από την κλασσική μουσική του 20ου αιώνα, ο Ορφέας, όπως και οι υπόλοιποι μουσικοί του γκρουπ, ξεκινάει από τον John Coltrane και φθάνει μέχρι τις σημερινές αυτοσχεδιαστικές τάσεις που κυριαρχούν στην τζαζ.

 

Σημειώνεται ότι κάθε Τετάρτη, μέσα στον Ιούνιο, είναι προγραμματισμένες ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις στην Παλιά Μουσική αλλά και στους κήπους της οικίας Μεχμέτ Αλή στην χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα…