Την πεποίθηση ότι τα τεχνικά συνεργεία θα μπορέσουν να κερδίσουν το χρόνο που χάθηκε, στα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του τύμβου Καστά, λόγω των καθυστερήσεων εξαιτίας της πανδημίας, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά την αυτοψία που έκανεστον αρχαιολογικό χώρο, λέγοντας ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο μέσα του 2022 αρχικά για συγκεκριμένες ομάδες.

 

Συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, το γενικό γραμματέα του υπουργείου, αλλά και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη, είχε εκτενή ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και είδε από κοντά τα τεχνικά έργα, που αυτό τον καιρό εκτελούνται στον εξωτερικό περίβολο του μνημείου, σε μια προσπάθεια της πλήρους αποκατάστασής του στην αρχική μορφή του.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η υπουργός, αναφερόμενη σε παλαιότερη δέσμευσή της, ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο από συγκεκριμένες ομάδες ειδικού κοινού (ερευνητές, επιστήμονες, δημοσιογράφους) στα τέλη του 2021, σημείωσε ότι η δυνατότητα αυτή θα δοθεί στα μέσα του 2022, λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν.

 

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το μνημείο θα μπορεί να ανοίξει στο ευρύ κοινό μέσα στο 2025. Επισήμανε, επίσης, ότι χάρη στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών που ακολουθείται υπάρχει πλέον η δυνατότητα να απορροφηθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν.

 

Η κ. Μενδώνη, υπογράμμισε, ακόμα, ότι υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα δεν ήταν εύκολο να υπάρχει πρόοδος των εργασιών, καθώς ήταν δύσκολες οι μετακινήσεις στελεχών του υπουργείου και αδύνατη η εργασία εντός του κλειστού μνημείου. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε κανένας απολύτως κίνδυνος για την ασφάλεια του μνημείου.

 

«Προτεραιότητά μας αυτό τον καιρό», επισήμανε η υπουργός, «είναι να αποκαταστήσουμε την μορφή του τύμβου όπως ήταν στην αρχαιότητα κι εκεί εστιάζονται όλες οι εργασίες που εκτελούνται αυτό τον καιρό και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο.

 

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι γεωτεχνικές εργασίες και εφόσον ολοκληρωθούν και αυτές τότε τα συνεργεία θα εισέλθουν στο εσωτερικό του μνημείου ώστε να προχωρήσουν, κι εκεί με ταχείς ρυθμούς, οι εργασίες αποκατάστασής του. Πάντως, όλο αυτό το διάστημα, που δεν εκτελούνταν εργασίες, ο χρόνος δεν πήγε χαμένος, καθώς εκπονήθηκαν μελέτες που έπρεπε να ήταν έτοιμες το διάστημα 2015 - 2019.

 

Προχώρησε το ερευνητικό πρόγραμμα, με την αγορά εξειδικευμένων μηχανημάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη συντήρηση των γραφικών - ζωγραφικών παραστάσεων που υπάρχουν πάνω σε μέλη που βρίσκονται, είτε στα εργαστήρια του μουσείου της Αμφίπολης, είτε εντός του μνημείου. Επιπλέον, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου επιχειρούμε να περάσουν από το ΚΑΣ όλες τις ώριμες μελέτες μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

 

Η υπουργός επανέλαβε πολλές φορές πως οι δεσμεύσεις του υπουργείου και των στελεχών του «απέναντι στο μνημείο, στους ανθρώπους που το στήριξαν και ενδιαφέρθηκαν γι' αυτό αλλά και προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ακόμα και όταν μόνη της στήριξε το έργο της αποκατάστασης, θα τηρηθούν όπως όριζε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023».

 

Η κ. Μενδώνη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε όλα τα έργα που υλοποιούνται αυτό το διάστημα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, τονίζοντας με έμφαση, ότι «η Αμφίπολη αποτελεί μείζον αρχαιολογικό χώρο για ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Ο τύμβος Καστά αποτελεί μια ψηφίδα αυτού του σημαντικού ψηφιδωτού. Η Αμφίπολη έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα και για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και η αποκατάσταση της αρχαίας ξύλινης γέφυρας, ενώ εκπονούνται μελέτες για έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο».

 

Πηγή-φωτογραφίες: ΑΠΕ-Βασίλης Λωλίδης 

 

Δείτε φωτογραφίες από τον Τύμβο Καστά: