Συναγερμό έχει προκαλέσει σε επιστήμονες και κυβέρνηση η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και τοπικών lockdown σε περίπτωση που συνεχιστεί η διασπορά και παραμείνει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη.

 

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανά τα τοπικά lockdown

 

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» είπε στον Σκαϊ ο κ. Αρκουμανέας

 

«Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης». 

 

Ο τρόπος για να μην χρειαστεί να επιστρέψουμε σε τοπικά lockdown, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, είναι το εμβόλιο για να τελειώνουμε με την πανδημία. «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε.

 

«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε.

 

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια.

 

Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».