Την αναφορά εταιρίας που μιλά για "επικείμενη ραδιενεργή απειλή" από πιθανή διαρροή στο εργοστάσιο Ταϊσάν ερευνούν ξένες αρχές στην Κίνα, κοντά στην πόλη Σενζέν

 

Πρόκειται για την κινεζική πόλη με την οποία αδελφοποιήθηκε ο Δήμος Καβάλας το 2010 επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή

 

Η σχετική είδηση αναφέρει:

 

Η αμερικανική κυβέρνηση από την περασμένη εβδομάδα διερευνά μια αναφορά για διαρροή σε ένα κινεζικό πυρηνικό εργοστάσιο, έπειτα από την προειδοποίηση που προήλθε από μια γαλλική εταιρεία.

 

Η γαλλική εταιρεία, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μέρους του εργοστασίου και βοηθά στη λειτουργία του, προειδοποίησε για "επικείμενη ραδιενεργή απειλή", σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και έγγραφα που εξετάστηκαν από το CNN.

 

Η προειδοποίηση περιελάμβανε και μια κατηγορία κατά των κινεζικών αρχών ασφαλείας. Συγκεκριμένα περιέγραφε ότι αυξάνουν τα αποδεκτά όρια για την ανίχνευση ακτινοβολίας έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο Taishan στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας του. Η εταιρεία έστειλε επιστολή προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

 

Παρά τα όσα περιγράφονται από την εταιρεία Framatome, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η εγκατάσταση δεν βρίσκεται ακόμη σε «επίπεδο κρίσης», ανέφερε μια από τις πηγές. Αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάσταση δεν αποτελεί επί του παρόντος σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοστάσιο ή το κινέζικο κοινό, είναι ασυνήθιστο ότι μια ξένη εταιρεία θα απευθυνόταν μονομερώς στην αμερικανική κυβέρνηση για βοήθεια, όταν ο κινεζικός κρατικός συνεργάτης της, δεν έχει καν αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα.

 

Το σενάριο θα μπορούσε να θέσει τις ΗΠΑ σε μια περίπλοκη κατάσταση εάν η διαρροή συνεχιστεί ή γίνει πιο σοβαρή χωρίς να διορθωθεί.