Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με την παράσταση «Ύμνος εις την Ελευθεριάν» - 158 στροφές. 

 

«Στις μεγάλες ιστορικές εποχές ο λόγος στέκει στο ίδιο ύψος με την πράξη, βρίσκει η πράξη στον λόγο το δίδυμο αντίκρισμά της», παρατηρεί ο μεγάλος μελετητής και επιμελητής του έργου του Σολωμού, Λίνος Πολίτης

 

Έτσι είναι, από πολύ παλιά, η ποίηση και το τραγούδι συνδέονται με τις μεγάλες πράξεις. Κοντά στον ήρωα έχει τη θέση του και ο ποιητής. 

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,  ετοιμάζει μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού μας ποιητή.

 

Βρεθήκαμε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, το ανοίξαμε, καθίσαμε στα θρανία του, τρέξαμε στους διαδρόμους του και στο προαύλιό του, διαβάσαμε προσεκτικά, προσπαθήσαμε να απαγγείλουμε από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσμαστα, τα επιγράμματα, τα σατιρικά ποιήματα, μελετήσαμε «την ετοιμασία» του μεγάλου του έργου και καταλήξαμε στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του, σε αυτό το εμπνευσμένο, πηγαίο, ορμητικό και νεανικό ποίημα που έγραψε μέσα σε ένα μήνα, το Μάη του 1823, ο 25χρονος Διονύσιος Σολωμός, όταν εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του, σα γνώριμη από καιρό, η μορφή της Ελευθερίας. 

 

Οι δοκιμές και οι πρόβες μας κινηματογραφήθηκαν και θα παρουσιαστούν σαν ένα είδος «ντοκιμαντέρ εργασίας», σε δύο μέρη.

 

Το πρώτο μέρος είναι ένα συνοπτικό χρονολόγιο του Σολωμού που μιλάει για τη ζωή και το έργο του, διανθισμένο με κάποια από τα πρώτα ποιήματά του και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του.

 

Το δεύτερο μέρος και κυρίως μέρος είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», εκεί όπου μας οδήγησαν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που λανθάνουν στις 158 στροφές του, οι μαύρες μέρες της σκλαβιάς, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η μάχη των Δερβενακίων, η πολιορκία του Μεσολογγίου, τα πολεμικά επεισόδια στη θάλασσα, ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και τέλος οι εκκλήσεις σε Έλληνες και Ευρωπαίους για το αίσιο τέλος της Επανάστασης του ’21. 

 

(Η ημερομηνία και ο τρόπος προβολής θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα). 

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνοθεσία video project: Γιάννης Καραπιπερίδης

Φωτογραφίες παράστασης: Στράτος Καλαφάτης

Φωτισμοί: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άρης Νινίκας, Δέσποινα Παπάζογλου, Στεφανία Χονδράκη 

και ο μικρός Φώτιος Ευαγγελίδης

 

Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς

 

Δεύτερη κάμερα: Δημήτρης Μαστοράκης

 

Ηχοληψία: Αντώνης Μαυρίδης

 

(δελτίο Τύπου)