Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Παύλος Ιωαννίδης, στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Ωνάση. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τη σχέση του Ιωαννίδη με την Καβάλα, από το μακρινό 1946, ενώ είχε δώσει το παρών σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 5ου Kavala AirSea Show.

 

Ο Παύλος Ιωαννίδης γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1924, εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία διαδοχικά ως αρχιεκπαιδευτής, γενικός αρχιχειριστής, διευθυντής πτητικής εκμετάλλευσης και, μετά, ως γενικός διευθυντής. Με τη διαθήκη του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης τον όρισε ισόβιο μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

 

Γράφει σε ανάρτησή του ο Παναγιώτης Γεωργιάδης: 

 

«Στον αεροπόρο και σεβάσμιο φίλο Παύλο Ιωαννίδη (1924 – 2021) «Τιμής ένεκεν».

 

Αποσπάσματα από την ειδική ιστορική δράση "Eagles Meeting" του "5th Kavala Airsea Show " (Ιουνιος 2016) όπως την παρουσίασε ο κος Δημήτριος Λεμονίδης Πρόεδρος ELEMENT SHIPMANAGEMENT S.A.  εκ μέρους της συμμετοχής Παύλου Ιωαννίδη με το βιβλίο του "Κι' αν δέν είσαι θα γίνεις". 

 

Η « πρώτη σχέση του με την Καβάλα»

 

Το καλοκαίρι του 1946 ο Παύλος Ιωαννίδης μετατίθεται εθελοντικά από την Ελευσίνα στην Καβάλα με αποστολή τον ψεκασμό των ελών της περιοχής.

 

Κάτω από αντίξοες και συχνά κωμικοτραγικές συνθήκες, ο Παύλος Ιωαννίδης προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην περιοχή μας, ψεκάζοντας τα έλη του κάμπου της Χρυσούπολης αλλά και τους ελαιώνες της Θάσου κατά του δάκου.

 

Οι χαμηλές πτήσεις για πιο αποτελεσματικό ψεκασμό, καθώς και οι ψεκασμοί των καναλιών, ήταν μια επικίνδυνη διαδικασία.

 

Ο Παύλος Ιωαννίδης αφηγείται σχετικά:

 

«Στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα Καβάλας υπήρχαν φαρδιά χαντάκια αποστράγγισης. Όταν μπαίναμε μέσα για να ψεκάσουμε, το αεροπλάνο δεν φαινόταν. Είτε στο χαντάκι, είτε στο έλος με τις καλαμιές ήταν δύσκολο να υπολογίσουμε το ύψος μας.

 

Καταλαβαίναμε πού ήμασταν μόλις η προπέλα άρχιζε να τρώει τα καλάμια, οπότε στο χειριστήριο αισθανόμασταν ένα ελαφρύ κραδασμό, όπως στο ψάρεμα όταν τσιμπάει το ψάρι και το αισθάνεσαι στο χέρι σου. Τότε ξέραμε ότι είχαμε το σωστό ύψος».

 

Ο αείμνηστος Α. Ωνάσης, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης από το 1957 του είπε κάποτε:

 

«Κοίταξε να δεις, έχεις ένα διαβατήριο από τον Θεό: το να έχεις θάρρος.  Φρόντισε να μην το χάσεις ποτέ».

 

«Μην ανησυχείτε», του απάντησε.  

 

«Με αυτό γεννήθηκα, και με αυτό θα πεθάνω» .......

 

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Γεωργιάδης