αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 και των θανάτων στο νησί είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης της νόσου που ακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας", λέει σε ανακοίνωση του η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ Θάσου: 

 

αποθέωση της ατομικής ευθύνης, η εναπόθεση όλων των ελπίδων στα εμβόλια συγκεκριμένων εταιρειών και τα αλλοπρόσαλλα μέτρα («ακορντεόν») δεν είναι «αστοχίες» και «λάθη» της κυβέρνησης, αλλά το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που θεωρεί «πεταμένα λεφτά» την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όταν οι ίδιοι ομολογούν ότι παρατείνουν το λοκ ντάουν επειδή το σύστημα υγείας δεν αντέχει! Μετέτρεψαν τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία αποκλειστικά για κορωνοϊό την ίδια ώρα που τα μεγαθήρια της υγείας θησαυρίζουν !

 

Στην Θάσο εξακολουθούν να υπάρχουν οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, ο μοριακός αναλυτής εξακολουθεί να αποτελεί «ντεκόρ» αφού δεν υπάρχουν μοριακά τεστ γιατί αποτελούν «κόστος» για την κυβέρνηση και όσοι εντοπίζονται θετικοί μετά από rapid test είτε πρέπει να προσφύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια για να κάνουν μοριακό τεστ πληρώνοντας από την τσέπη τους, είτε να μην κάνουν καθόλου ή να πάνε με δικό τους μέσω στο νοσοκομείο της Καβάλας, με  κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό κατά την μετακίνησή τους με το πλοίο.

 

Οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει εστίες υπερματάδοσης της νόσου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων. 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τυροκομική μονάδα στα Λιμενάρια που απασχολεί περίπου τριάντα εργαζόμενους έχουν βγει θετικοί αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον 7 !!!. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που αποτελούν στενές επαφές των νοσούντων δεν «μπήκαν» σε «καραντίνα» όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά  καλούνται να πάνε στην δουλειά ,  με αποτέλεσμα να αυξάνουν καθημερινά τα θετικά κρούσματα.

 

Σε Σούπερ Μάρκετ στον Ποτό όταν εντοπίστηκε θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο η επιχείρηση έθεσε σε «καραντίνα» τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή μαζί του, όμως στους υπόλοιπους δήλωσε ότι «θα δουλεύουν τις επόμενες μέρες χωρίς ρεπό, για να βγει η δουλειά»!!!

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία του νησιού να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια.

 

Με τον αγώνα τους να απαιτήσουν από κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή εδώ και τώρα  να προχωρήσουν: 

 

  • Στην ενίσχυση του ΚΥ Πρίνου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στην προμήθεια  του ΚΥ με μοριακά τεστ για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι του νησιού να χρυσοπληρώνουν τα ιδιωτικά εργαστήρια ή να μετακινούνται στην Καβάλα
  • Σε συστηματικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 
  • Σε  εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και  εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κλπ.). Εξασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζόμενων που νοσούν ή μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα. Καμία δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.
  • Σε  διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους κατοίκους

          του νησιού, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε χωριό, στους χώρους δουλειάς.

  • Να υπάρχει μέριμνα για την εξειδικευμένη παρακολούθηση των νοσούντων και για όσους ασθενείς κριθεί ότι δεν χρίζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη του κράτους και του δήμου ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, για να σταματήσει η διασπορά στην οικογένεια, με μέριμνα για παρακολούθηση τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής.
  •  Να εξασφαλιστούν για οικογένειες και κυρίως ηλικιωμένους που είναι σε καραντίνα με ευθύνη κράτους και δήμου όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κλπ) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας". 

 

(δελτίο Τύπου)