Σε συλλαλητήριο καλεί τους πολίτες το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 18:30 στην πλατεία Καπνεργάτη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου κορωνοϊού στην χώρα μας αλλά και γιατί το «το δημόσιο σύστημα υγείας βαράει διάλυση διότι δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του». 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

"Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.Ένας χρόνος και το δημόσιο σύστημα υγείας βαράει διάλυση, καθώς δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του.

 

Αντίθετα, κόπηκαν άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη φετινή χρονιά, όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία, αλλά την ίδια ώρα  βρίσκονται και μοιράζονται απλόχερα εκατοντάδες εκατομμύρια σε κλινικάρχες ιδιώτες για την «παραχώρηση» ΜΕΘ και μάλιστα στη διπλή τιμή.

 

Αντίστοιχα, στον κλάδο μας, δόθηκαν 30 εκατομμύρια και πλέον σε κατασκευαστικούς ομίλους για τη «χασούρα» αυτού του διαστήματος, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τους συναδέλφους οικοδόμους, που λόγω της κατάστασης βρέθηκαν είτε άνεργοι χωρίς κανένα εισόδημα είτε με ένα μεροκάματο σε συνθήκες εντατικοποίησης, πολλές φορές ανασφάλιστοι και με ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 

Θα περίμενε κανείς πως έστω και τώρα θα λαμβάνονταν κάποια μέτρα για να ανταπεξέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό, φέρνει το ένα lockdown πίσω από το άλλο και τα οποία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

 

Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι η επίκληση της ατομικής ευθύνης, ρίχνοντας ξανά το φταίξιμο στο λαό. Κανένα περιοριστικό μέτρο, καμιά απαγόρευση δεν έχει αντίκρισμα, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, αν δεν ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία με εξοπλισμό, υποδομές κ.τ.λ.

 

Τέρμα πια στην κοροϊδία. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα έχουμε ανάγκη. Δεν μας τρομάζει η καταστολή και η τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, για να φέρει νέα αντεργατικά μέτρα, όπως έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, αξιοποιώντας την πανδημία.

 

Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα και τη διεκδίκηση, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις. 

 

Απαιτούμε:

 

•    Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, δωρεάν για όλους, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών δομών.

 

•    Τήρηση των μέτρων υγείας –ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 

•    Εισόδημα για όλους τους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας στα 600€ με μόνη προϋπόθεση τα 50 ένσημα με την προσαύξηση. Αλλαγή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πάρουν το χειμερινό επίδομα περισσότεροι οικοδόμοι (50-250 ένσημα).

 

•    Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

 

•    Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή".