ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών σε όλο των κόσμο.

 

Ταυτόχρονα, είναι ημέρα αφύπνισης και αγώνα όλων των γυναικών,  για την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων στη δημόσια ζωή, την ενδυνάμωσή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, στις πολλαπλές ιδιότητες και τους ετερόκλητους ρόλους που επωμίζονται, τόσο στη δημόσια όσο και την ιδιωτική σφαίρα, την αντιμετώπιση και εξάλειψη κάθε μορφής βίας και σεξισμού, για να διαμορφωθεί ένα ισότιμο μέλλον, με ουσιαστική ισότητα των φύλων και πλήρη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών.

 

Σήμερα, οι γυναίκες βρίσκονται πάλι στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Χιλιάδες νοσηλεύτριες, νοσοκόμες,  γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, οικιακοί βοηθοί, ταμίες (μεταξύ άλλων εργαζομένων σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες  στις οποίες το 70% των εργαζομένων είναι γυναίκες) φροντίζουν για να σταθεί η κοινωνία όρθια, με κίνδυνο της ζωής τους που όμως, υποτιμώνται και δεν αμείβονται.

 

Οι γυναίκες σε περίοδο covid-19, εξακολουθούν να είναι πρώτες στην ανεργία, εργάζονται στις πιο επισφαλείς θέσεις εργασίας, υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τη μερική ανεργία, τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, την αναγκαστική τηλεργασία χωρίς κανόνες, συμβάσεις  και έλεγχο. 

Οι νέες μορφές εργασίας που επιβάλλονται, εμποδίζουν τον διαχωρισμό  μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και έχουν προκαλέσει έκρηξη νέων μορφών ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης,  τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Εντείνουν επίσης το ψηφιακό χάσμα και την ανισότητα πρόσβασης στον χώρο εργασίας εντός του σπιτιού. Σταθερά οι γυναίκες και τα κορίτσια, παραμένουν τα πρώτα θύματα κάθε μορφής βίας, φαινόμενα που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία.

 

Η δεξιά κυβέρνηση της Ν.Δ. επέφερε μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην αρχή της Ισότητας των φύλων και ανέκοψε μια σημαντική  προσπάθεια  της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ,  που επικαιροποίησε ότι θετικό είχε ήδη κατακτηθεί, εφάρμοσε  νέες  πολιτικές και άνοιξε το δρόμο σε νέα πεδία για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. 

Η σημερινή κυβέρνηση δέσμια των ακροδεξιών και  πατριαρχικών της αντιλήψεων, ταυτίζει το ρόλο των γυναικών με την οικογένεια και τη μητρότητα, χρεώνει το δημογραφικό πρόβλημα αποκλειστικά στις γυναίκες, δημιουργεί θέση υφυπουργού δημογραφικής πολιτικής και οικογενειακής πολιτικής αντί  Ισότητας των Φύλων, συνεχίζει να υποβαθμίζει τον αρμόδιο φορέα με τη νέα μετονομασία του  σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, σε βάρος οριζόντιων πολιτικών, όπως αυτές προβλέπονται από τις διεθνής και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις για την έμφυλη ισότητα.

 

Οι γυναίκες ενωμένες συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε η επόμενη ημέρα της πανδημίας να είναι κοινή για όλες και όλους και χωρίς αποκλεισμούς.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία απελευθερωμένη από το ζυγό της πατριαρχικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας με μοναδικό στόχο την ισότητα και την ανθρώπινη χειραφέτηση.

 

Στηρίζουμε το ελληνικό κίνημα #Metoo, τις γυναίκες και τους άντρες που τόλμησαν, έσπασαν τη σιωπή τους και  πλέον έσπρωξαν το φόβο στην απέναντι όχθη.

 

Βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της Ισότητας και των γυναικείων δικαιωμάτων και διεκδικούμε:

•          Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με στόχο την οριζόντια ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές όλων των υπουργείων και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών.

•          Αντιμετώπιση και εξάλειψη της έμφυλης βίας. Αναβάθμιση και αύξηση του εθνικού δικτύου δομών. 

•          Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στον Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία - υπό το φως της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ποινική διαμεσολάβηση.

•          Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα. Ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας.

•          Ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη. 

•          Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής με υποχρεωτικότητα στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

 

Καλούμε όλες τις γυναίκες να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ 

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τιμά διαχρονικά τη Γυναίκα

 

Η Ημέρα της γυναίκας φέτος αναδεικνύει περισσότερο παρά ποτέ την αδήριτη ανάγκη στήριξης του μισού και πλέον ανθρώπινου δυναμικού έναντι στην έλλειψη σεβασμού, πραγματικής ισότητας και αδικίας που υφίσταται ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα.

 

Μια ακόμη φορά οι γυναίκες καλούνται να βάλουν πλάτη στα δύσκολα, αλλά και να βγουν μπροστά καταγγέλλοντας, διεκδικώντας τα απολύτως αυτονόητα για μια κοινωνία ευημερίας.

 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.»

 

Χρέος της συντεταγμένης κοινωνίας είναι  να βοηθηθεί η σύγχρονη γυναίκα στην εκπλήρωση του μητρικού της ρόλου, να ενισχυθεί στην εκπαίδευσή της, να προστατευθεί στους χώρους εργασίας της, να της δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποιήσεως του ελεύθερου χρόνου της, και να προστατευθούν απολύτως οι άπορες, οι άνεργες, οι άστεγες, οι κοινωνικά αποκλεισμένες, οι βιασμένες και κακοποιημένες γυναίκες, οι άγαμες μητέρες, οι εγκαταλελειμμένες.

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 

 

 «Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν τη θέση τους. Η θέση της γυναίκας είναι παντού!»

 

διαμηνύει σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες σήμερα. 

Τιμή και σεβασμός σε όλες τις γυναίκες κάθε μέρα.

 

Η συγκυρία της πανδημίας του SARS-CoV-2 ανέδειξε το σπουδαίο ρόλο όλων των γυναικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του αόρατου εχθρού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Γυναίκες ιατροί, νοσηλεύτριες, καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, διοικητικοί υπάλληλοι και τόσες άλλες ακόμη, εδώ και ένα έτος καθημερινά, ακούραστα και αδιάλειπτα δίνουν τη δική τους προσωπική και συλλογική μάχη στον αγώνα κατά της πανδημίας, αψηφώντας τον κίνδυνο, προστατεύοντας το υπέρτατο αγαθό, τη δημόσια υγεία.

 

Χρόνια πολλά στη γυναίκα μάνα, γιαγιά, στήριγμα της οικογένειας, στη γυναίκα εργαζόμενη, στη γυναίκα ομφαλό του κόσμου. 

 

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες! Με την ευχή να έρθει γρήγορα η ημέρα που δεν θα αμφισβητείται η αξία της της γυναίκας σε καμία γωνιά της γης.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής​

 

Η 8 του Μάρτη έκαστου έτους, ημέρα της γυναίκας – έρχεται να μας θυμίσει ότι ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής.  Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με στερεότυπα και προκαταλήψεις στην οικογένεια, στην κοινωνική ζωή, στην εκπαίδευση, στην εργασία και στους θεσμούς. 

 

Εξάλλου για μας ως Εργατικό Κέντρο Ν. Καβάλας είναι νωπό το τραύμα της αντιμετώπισής μας από άνδρες – μέλη του Δ.Σ. του Ε.Υ.Κ. που γρονθοκόπησαν  την Γενική Γραμματέα για την δράση της.  

 

Γιορτάζουμε σήμερα για την σιωπή που έσπασε και τα στόματα που άνοιξαν. Θα εξακολουθήσουμε καθημερινά αυτόν τον αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

 

Θα εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας και θα μοιράσουμε τους φόβους μας ώστε να σπάσει καθεαυτό το στερεότυπο που συνδέει επί χρόνια τις γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές σε χώρους εργασίας και όχι μόνο.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας 

 

Φέτος που η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ( 8 Μαρτίου ) θα εορτασθεί με την υγειονομική κρίση, λόγω του COVID-19, να κυριαρχεί παγκοσμίως μαζί με τις κλιμακούμενες ανησυχητικές επιπτώσεις της στη ζωή όλων μας και ειδικά των γυναικών- από την ώθηση στην ένδεια, την απώλεια της εργασία τους   καθώς η άτυπη οικονομία συρρικνώνεται, σε μια έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και την απλήρωτη οικιακή φροντίδα- η ανάγκη για δράση είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Ενωμένες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, οι Σοροπτιμίστριες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης , εργάζονται για την ανύψωση της θέσης της Γυναίκας εντός της κοινωνίας αλλά και του εργασιακού χώρου, παρέχοντας στα κορίτσια και τις γυναίκες κάθε ηλικίας τέτοιες ικανότητες ώστε να αξιοποιήσουν όλο το δυναμικό τους. Οι Σοροπτιμίστριες αναγνωρίζουν ότι οι κοινωνικές προσδοκίες, η εκπαίδευση και οι συμπεριφορές των άλλων επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να ηγηθούν, να παίρνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.

 

Η εκστρατεία των UN  Women για την Ισότητα των Φύλων τονίζει τις προκλήσεις τις οποίες ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στην ανάληψη ρόλων στην ηγεσία και στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της ζωής, αρχίζοντας από την οικογένεια μέχρι την κοινότητα , τις εθνικές και διεθνείς θέσεις. Κτίζοντας επάνω στη Διακήρυξη του Πεκίνου  η καμπάνια για την Ισότητα των Φύλων στοχεύει στην «ισότητα στην πολιτική ηγεσία, στις συλλογικές αίθουσες Διοικητικών Συμβουλίων και στους εργασιακούς χώρους.

 

Οι γυναίκες έχουν ίσο λόγο στις αποφάσεις οι οποίες αφορούν στη ζωή τους, στο σώμα τους, στις πολιτικές τους και στο περιβάλλον τους  είτε σε χωριά είτε σε πόλεις». Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός ανεπιφύλακτα στηρίζει αυτούς τους σκοπούς διότι αυτό πρέπει να είναι το μέλλον σήμερα για όλες τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια.

 

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να γίνουν τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες ενήλικες για να γίνουν περισσότερες γυναίκες ορατές. Κορίτσια και νεαρές γυναίκες όπως η Malala Yousafzai και η Greta Thunberg έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες είναι ικανές και θέλουν να είναι ορατές, να ακουσθούν και να μεταμορφώσουν τον κόσμο που κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενιές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών αξίζουν μια θέση στο τραπέζι της δημόσιας ζωής, της ηγεσίας και των κέντρων λήψης αποφάσεων.

 

Οι γυναίκες ανήκουν εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει όλα τα κράτη, ο ιδιωτικός τομέας, η κοινωνία, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλοι να συνεργασθούν. Οι άνδρες θα πρέπει να συμπεριληφθούν  στη συζήτηση.

 

Μόνον όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών συμμετέχουν πλήρως και ίσα στη δημόσια ζωή, όταν κατέχουν ηγετικές θέσεις, όταν αναγνωρίζονται σαν βασικοί παίκτες στη λήψη αποφάσεων, τότε μόνον ο κόσμος όπου ζούμε θα είναι ένας κόσμος όπου όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες, οι οικονομίες θα είναι περισσότερο βιώσιμες και οι κοινωνίες πιο περιεκτικές και ευημερούσες. Οι γυναίκες κάνουν δυνατό/εφικτό έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό.