Τέσσερα  εκμαγεία από τρεις ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες που κοσμούσαν τη δίοδο των θεωρών της αρχαίας πόλης της Θάσου παρέδωσαν στις 4 Φεβρουαρίου στο αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. 

 

Η Δίοδος των Θεωρών αποτελεί έναν διάδρομο από δυο παράλληλους καλοφτιαγμένους μαρμάρινους τοίχους, μήκους 11μ., που διαμορφώνεται στη ΒΑ γωνία της Αρχαίας Αγοράς και συνδέει την τελευταία με τα πρανή της πλαγιάς της ακρόπολης, όπου αναπτύσσονται τα αρχαία ιερά, Αρτεμίσιο,Διονύσιο, Ποσειδώνιο.

 

Στο μέσον του ενός τοίχου είχε ενσωματωθεί μια μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφες μορφές που απεικόνιζε τον Απόλλωνα με κιθάρα στο χέρι να στεφανώνεται από μια γυναικεία μορφή από τη μια πλευρά και τρεις Νύμφες από την άλλη πλευρά μιας ορθογώνιας εσοχής.  

 

Η δεύτερη πλάκα απεικόνιζε τον Ερμή με μια γυναικεία μορφή και η τρίτη  τις τρεις Χάριτες.

 

Οι πλάκες χρονολογούνται μεταξύ 480-475 π.Χ και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της γλυπτικής τέχνης που άνθισε στο νησί από τα αρχαϊκά ακόμη χρόνια.

 

Τα τρία ανάγλυφα βρέθηκαν πεσμένα μέσα στον διάδρομο, το 1864 από τον EmmMiller, στην πρώτη στην ουσία ανασκαφική έρευνα που επιχειρήθηκε στην Θάσο.

 

Μαζί βρέθηκαν και  ενεπίγραφοι λίθοι που έφεραν ονόματα αρχόντων της Θάσου, εξ ου και το όνομα θεώριον που έδωσε ο ίδιος. Μεταφέρθηκαν αμέσως στη Γαλλία και σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου.

 

Τα γύψινα εκμαγεία  κατασκευάστηκαν στο  Εργαστήριο Εκμάγευσης της Ένωσης των Εθνικών Μουσείων της Γαλλίας (RéuniondesMuséeNationaux) και φυλάσσονταν στις αποθήκες του Τμήματος Ελληνικών Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου και αποτελούν μέρος των κινητών και πολιτιστικών ιδιωτικών μνημείων του Λούβρου.

 

Οι ενέργειες για τον εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Θάσου με τα εκμαγεία των γλυπτών αυτών,  που άρχισαν από την προηγούμενες αρχές (Δημοτικές και Διεύθυνση Γαλλικής  Σχολής Αθηνών), συνεχίστηκαν και από τις παρούσες.

 

Με χρηματοδότηση της  Γαλλικής Σχολής Αθηνών  και ιδιωτικής εταιρείας  μαρμάρων που εδρεύει στο νησί, οι πλάκες  παραδόθηκαν στο Μουσείο  και θα ενταχθούν στη μόνιμη έκθεση του, μετά τη σχετική έγκριση.

 

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, προγραμματίζουν για το καλοκαίρι, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν το γεγονός.

 

VeroniqueChankowski - Γαλλική Σχολή Αθηνών

 

Σταυρούλα Δαδάκη - Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας

 

(δελτίο Τύπου)