Πάνω από 900 γυναίκες έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών καταγγέλλει ενδοοικογενειακή βία, ενώ τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά τη περίοδο της καραντίνας.

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και αποτελεί μέρος του πανελλήνιου υποστηρικτικού δικτύου δομών τη Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. 

 

Κατά τη διάρκεια της επταετούς πορείας του, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας έχει εδραιωθεί ως ο κατεξοχήν φορέας στήριξης των γυναικών καθώς έχει υποστηρίξει συνολικά 922 γυναίκες από τη Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας-Δράμας–Ξάνθης, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

 

Από τις γυναίκες που απευθύνθηκαν στη δομή, οι 636 έχουν δεχθεί κάποια  μορφή βίας και οι υπόλοιπες 286 ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργες, ΑΜΕΑ, μονογονείς, πρόσφυγες, μετανάστριες, κ.α.) 

 

Τα είδη βίας που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας είναι:

 

- η ενδοοικογενειακή βία σε ποσοστό 84%,

 

- η σεξουαλική παρενόχληση σε ποσοστό 8%,

 

- ο βιασμός σε ποσοστό 6% και

 

- άλλα είδη βίας σε ποσοστό 2%. 

 

Τα βασικότερα αιτήματα των γυναικών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου είναι

 

- η κοινωνική στήριξη, η οποία καταλαμβάνει ποσοστό 14%,

 

- η ψυχολογική στήριξη σε ποσοστό 32%,

 

- η νομική συμβουλευτική σε  ποσοστό 27%,

 

- η εργασιακή συμβουλευτική σε ποσοστό 16%, η πληροφόρηση για θέματα βίας και ισότητας σε ποσοστό 9% και η παραπομπή γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας σε ποσοστό 2%. 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ωφελούμενες γυναίκες  δεν έχουν μόνο ένα αίτημα αλλά περισσότερα καθώς παρέχεται η δυνατότητα ολιστικής στήριξης των γυναικών από το εξειδικευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

 

Παρόλο που η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις και αφορά σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο γυναικών του Δήμου Καβάλας είναι γυναίκες ηλικίας 36 – 55 ετών (63%), απόφοιτες δευτεροβάθμιες εκπαίδευσης (30%), έγγαμες (37%) και άνεργες (62%).

 

Η περίοδος της πανδημίας 

 

Τον τελευταίο χρόνο, με την έλευση της πανδημίας διαπιστώθηκε έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα μας από το πρώτο διάστημα του εγκλεισμού. 

 

Η πανελλήνια τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τον Απρίλιο του 2020 έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις. 

 

Αντίστοιχα, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, καταγράφηκαν 190 νέες υποδοχές γυναικών και  πραγματοποιήθηκαν 918 συνεδρίες με τις συμβούλους. 

 

Παράλληλα, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας συμμετέχουν σε όλη τη διάρκεια και των δύο lockdown στη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Δήμου Καβάλας για τον covid-19, σε συνεργασία και με άλλους φορείς του Δήμου.

 

Η διαπίστωση ότι οι γυναίκες έχουν ακόμη περισσότερη ανάγκη τη στήριξη και τη παροχή βοήθειας σε αυτή τη πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, κινητοποίησε τα στελέχη του Κέντρου και για τη διοργάνωση νέων δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού της Καβάλας. 

 

Οι  τελευταίες δράσεις με αφορμή της Παγκόσμια ημέρα για της εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με τίτλο ¨Stand by her¨ και ¨Με βλέπεις;¨ ξεπέρασαν τις 50.000 προβολές και μετέδωσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν αφορμή για πολλές γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους.

 

Σα ανακοίνωσή του το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας επισημαίνει:

 

"Εάν είσαι γυναίκα και βρίσκεσαι αντιμέτωπη με οποιαδήποτε μορφή βίας ή πολλαπλών διακρίσεων…

 

Εάν έχεις αντιληφθεί ή υποψιάζεσαι ότι κάποια γυναίκα στο περιβάλλον σου δέχεται βία... Μη διστάζεις! 

 

Επικοινώνησε με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας από Δευτέρα έως Παρασκευή, προκειμένου να λάβεις πληροφόρηση και υποστήριξη. Καμιά γυναίκα μόνη! Σπάμε τη σιωπή!"

 

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καβάλας  

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

 

2513500190 και 2513500441

 

Από τις 07:00 έως τις 15:00  

 

 

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καβάλας 

 

Το σύνολο των πολιτών που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία μας για το εν λόγω διάστημα με το αίτημα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης ήταν 10 άτομα, με τα οποία πραγματοποιήθηκαν  στο σύνολο 31 τηλεφωνικές συνεδρίες. 

 

Τα βασικά αιτήματά τους σχετίζονταν με: οικονομικά προβλήματα που ανέκυψαν λόγω πανδημίας:

 

- διαχείριση άγχους,

 

- στήριξη σε στρεσογόνα γεγονότα,

 

- συμβουλευτική για διαχείριση καταστάσεων που αφορούσαν τρίτα πρόσωπα 

 

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καβάλας 

 

 Τηλέφωνα επικοινωνίας:

 - 2513 500450 

(Ψυχολόγος)

2513 500451 - 452

 

- (ΚΕΑ)

2513 500453 - 454

 

- (Κοινωνικοί λειτουργοί)

 

Από τις 07:00 έως τις 15:00