Μία σειρά από προτάσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό απευθύνουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης των ζωοτροφών και ζητούν άμεσες παρεμβάσεις. 

 

Η επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

 

«Κύριε υπουργέ,

 

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή τη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και με βασική αιτία την αφόρητη οικονομική κατάσταση που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη στην κτηνοτροφία.

 

Το κόστος των ζωοτροφών, αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

 

Αυτό σημαίνει ότι μία αύξηση της τάξης του 20 – 30% στα σιτηρά, στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό . 

 

Να επισημάνουμε ότι και στην περίοδο της πανδημίας, όπου υπήρχαν αυξήσεις στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων, που βλέπει ο καταναλωτής στο ράφι, δεν αντικατοπτρίζουν σχεδόν ποτέ, μια ανάλογη αύξηση στην τιμή παραγωγού.

 

Αντίθετα είδαμε την περίοδο αυτή, μειώσεις στην τιμή παραγωγού στα περισσότερα είδη κρεάτων. Η αύξηση στο αιγοπρόβειο γάλα, μετά από πενταετή κρίση χαμηλών τιμών, δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών. 

 

Βλέπουμε τις επιπτώσεις του COVID-19 στην αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, μέσω των στρεβλώσεων στην παγκόσμια αγορά, από τον πανικό που δημιουργούν οι ανάγκες για τροφή και ο αχαρτογράφητος δρόμος εξόδου από την κρίση της πανδημίας. 

 

Ταυτόχρονα έχουμε, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά όλων των ειδών ζωοτροφών, αφού οι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, κάθε εναλλακτικό τρόπο διατροφής των ζώων, που  αναζητούν οι κτηνοτρόφοι. 

 

Ο υποσιτισμός των ζώων θέτει σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την παραγωγή όλων των ειδών των αγροτικών ζώων. 

 

Με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και της ελληνικής κτηνοτροφίας, που έχουν άμεση εξάρτηση από  τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου, και την κτηνοτροφική παραγωγή, προτείνουμε :

 

• Την άμεση παρέμβαση σας για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας, λόγω των επιπτώσεων του COVID- 19 στη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

 

• Την πρωτοβουλία σας, για να τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ και να αποφασιστεί από κοινού, η οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

 

Επίσης προτείνουμε με πρωτοβουλία σας να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και στήριξης της κτηνοτροφίας στην ΕΕ, όταν υπάρχουν ακραίες και παρατεταμένες ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών».