Διαγραφές από 50% εως 100% των προσαυξήσεων, 100 δόσεις και αναστολή αναγκαστικών μέτρων προβλέπει μεταξύ άλλων η ρύθμιση οφειλών του υπουργείου Εσωτερικών για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας από φυσικά και νομικά πρόσωπα προς Δήμους, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν πρόκειται και οφειλές παρελθόντων ετών. 

 

«Περιμένουμε διευκρινιστικό έγγραφο από το αρμόδιο υπουργείο. Όλοι ζητούν διευκρινήσεις για το αν οι ρυθμίσεις αφορούν για χρέη που δημιουργήθηκαν τη περίοδο του κορωνοϊού ή είναι χρέη πολλών ετών. Μέχρι την 1η Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, πιθανόν και νωρίτερα. Δεν αφορά μόνο χρέη Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και ΟΤΑ», είπε στο KavalaNews.GR ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης

 

Τι θα γίνει με τις παλιές κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας

 

Να σημειωθεί ότι η τελική ρύθμιση παρουσίασε αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή. Πρόθεση του υπουργείου ήταν να ενταχθούν σε ρύθμιση όλες οι οφειλές, ανεξάρτητα από το χρόνο γέννησής τους. Ωστόσο, το νέο δημοσιονομικό καθεστώς της Ε.Ε. προβλέπει έκτακτες ρυθμίσεις μόνο για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. 

 

Υπο αυτά τα δεδομένα δεν υπάγονται στη ρύθμιση χρέη που κόπηκαν και βεβαιώθηκαν πριν από την 15η Φεβρουαρίου 2020, κάτι που θα σιγουρευτεί τις επόμενες εβδομάδες όπως είπε παραπάνω ο κ. Μουμτσάκης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα ποσά που αντιστοιχούν σε πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καβάλας που κόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Στον Δήμο Καβάλας οι οφειλές υπολογίζονται σε πάνω από πέντε εκαττομμύρια ευρώ οι από τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση, ενώ υπάρχουν κάποιες που φτάνουν μέχρι και 3.500 ευρώ που δεν έχουν πληρωθεί (δες ΕΔΩ)

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 5,5 εκατ. ευρώ την δεκαετία 2007-2017 και οι οφειλέτες υπολογίζονται στους δύο χιλιάδες, ενώ για την τελευταία τριετία 2017-2020 ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί.

 

Σε κάθε περίπτωση αρκετοί εκτιμούν ότι η ρύθμιση των χρεών της πανδημίας προς τους Δήμους θα λειτουργήσει και ως πιλότος προκειμένου να υπάρξει διευρυμένη ρύθμιση για τα συνολικά χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα προς το Δημόσιο λόγω της αναστολής λειτουργίας της οικονομίας.

 

Βέβαιο πρέπει να θεωρείται η ρύθμιση οφειλών από οποιαδήποτε αιτία προς Δήμους (τέλη, κλήσεις κλπ) και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2021. Επίσης ρυθμίζονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες -συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων- από 25.2.2020 εως και την 23.12.2020 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο σχετικός νόμος.

 

Ειδικότερα, οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικό αίτημα προς την αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του νομικού προσώπου και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους απολαμβάνοντας παράλληλα διαγραφή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, ως εξής:

 

α) αν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή ανέρχεται σε 100%.

 

β) αν εξοφληθούν σε 2 εως 24 δόσεις απαλλαγή κατά ποσοστό 80 %

 

γ) αν εξοφληθούν σε 25 εως 48 δόσεις απαλλαγή 70%

 

δ) αν εξοφληθούν σε 49 εως 72 δόσεις απαλλαγή 60%

 

ε) αν εξοφληθούν σε 73 εως εκατό 100 δόσεις απαλλαγή κατά 50%.

 

Να σημειωθεί ότι στη ρύθµιση υπάγονται και οφειλές που κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθµισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.

 

Ψηφιακή υπαγωγή στην ρύθμιση μέσω του gov.gr

 

- Την 1η.3.2021 ανοίγει η πλατφόρμα

 

Αναφορικά με την προθεσμία και τους τρόπος υποβολής της αίτησης ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ α΄ βαθµού προβλέπεται ότι η διαδικασία γίνεται µόνο ηλεκτρονικά, µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δηµόσιας Διοίκησης (gov.gr) από 1ης.3.2021 έως το αργότερο τις 30.6.2021.

 

Η προθεσµία αυτή δύναται να παραταθεί έως επιπλέον έξι (6) µήνες µε απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήµων Ελλάδας.