Η κακοκαιρία «Λέανδρος» έχει αρχίσει την επέλαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο το δεύτερο κύμα αναμένεται τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται ολικός παγετός και χιονοπτώσεις. 

 

«Περιμένουμε περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας και κάποιες μέρες μπορεί να έχουμε σε ορισμένες περιοχές συνθήκες ολικού παγετού. Αυτό θα κρατήσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και από εκεί και πέρα η θερμοκρασία θα ανέβει. Κάποια φαινόμενα ίσως κάνουν την εμφάνισή τους το Σάββατο προς Κυριακή που εξαιτίας των θερμοκρασιών θα είναι χιόνι και αναμένεται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Φαίνεται ότι θα είναι ασθενείς τα φαινόμενα και με τα σημερινά δεδομένα δεν εμπνέουν ανησυχία», είπε στο KavalaNews.GR ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης

 

«Αυτό που κάναμε είναι να ετοιμαστούμε. Τα αποχιονιστικά τα οποία είναι εφοδιασμένα με αλάτι θα ρίχνουν στους δρόμους για να αποφύγουμε συνθήκες παγετού τις πρωινές ώρες, αυτός είναι ο στόχος μας, όπως και στη Θάσο καθώς λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας είναι πιθανό να έχουμε επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο. Ο κόσμος θα πρέπει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και οι πεζοί και οι οδηγοί», επισημαίνει ο κ. Κιβράκης. 

 

Ωστόσο εξαιτίας και των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών σημειώθηκε στο Νέστο μεγάλη αύξηση της στάθμης του ποταμού, τα οποία μέχρι στιγμής δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα. 

 

Οι χιονοπτώσεις, σύμφωνα με προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Παρασκευής στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και έως το πρωί του Σαββάτου θα επεκταθούν σε όλα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας. Βροχοπτώσεις αναμένονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ αυτές σε Νότιο Ιόνιο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

 

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου και από το πρωί της Κυριακής θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο. Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο θα σημειωθεί παγετός σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς στα ορεινά ηπειρωτικά. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

 

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως -2, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -4 έως 2, στην Ήπειρο από -4 έως 8, στη Θεσσαλία από -2 έως 3, στη Δυτική Στερεά από 2 έως 7, στην Ανατολική Στερεά από -1 έως 6, στη Δυτική Πελοπόννησο από 4 έως 10, στην Ανατολική Πελοπόννησο από 2 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 9, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 7, στις Κυκλάδες από 6 έως 14, στα Δωδεκάνησα από 8 έως 15 και στην Κρήτη από 10 έως 17 βαθμούς. Η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου, με εξαίρεση το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ από το μεσημέρι όμως θα γίνουν βόρειοι 5 έως 7 μποφόρ.