Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Άμυνας, της αύξησης της θητείας στο στρατό. Όλοι θα κάνουν 12μηνο, είτε κατατάσσονται στο Πολεμικό Ναυτικό, είτε στην Πολεμική Αεροπορία, είτε στον Στρατό Ξηράς.  

 

 Ο λόγος της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, είναι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Βάσει του νέου σχεδιασμού, το πιθανότερο σενάριο είναι το 12μηνο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Γ' ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαΐου.   

 

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η θητεία σε όλα τα Όπλα θα έχει διάρκεια 12 μηνών, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη να παραμείνει στους 9 μήνες για όσους επιλέξουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

 

Στόχος είναι να δοθεί ένα κίνητρο στους νεοσύλλεκτους προκειμένου να επανδρώσουν τις μονάδες στα σύνορα και να υπηρετήσουν τρεις μήνες λιγότερο.   Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζουν και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για αυτούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να καταταγούν. 

 

Σε σχετική ερώτηση που έγινε την Δευτέρα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: "Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολλές για την ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και η αύξηση της θητείας κινείται σ' αυτήν την κατεύθυνση. Δεν τίθεται θέμα στράτευσης υποχρεωτικά στα 18 χρόνια".

 

Ακούστε τι είχε δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας: