Με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα άρχισαν σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις. Οι αγορές μπορούν να γίνουν μόνο μέσω των e – shopκαθώς το lockdown λόγω κορωνοϊού έχει πάρει παράταση τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου.

 

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα τον νόμο 4177/2013, οι τακτικές εκπτώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο πραγματοποιούνται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Η απόφαση για παράταση του lockdown έχει φέρει σε απόγνωση τον εμπορικό κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης. Σε δηλώσεις του στο kavalanews.gr μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιανεμπόριο από τα απανωτά lockdown. 

 

 

Συγκεκριμένα είπε: 

 

«Το 2020 αναγκαστήκαμε να εργαστούμε 8 μήνες και να αποπληρώσουμε υποχρεώσεις 12 μηνών. Επίσης προς το τέλος του 2020 δίναμε ευχές για καλή χρονιά η οποία ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς και με τις χειρότερες συνθήκες. Με κλειστά μαγαζιά, με έναρξη εκπτώσεων, με κλειστά μαγαζιά και με αρκετό εμπόρευμα το οποίο δεν μπορούμε να ρευστοποιήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αποπληρώσουμε τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις μας προς το κράτος και προς τους προμηθευτές μας ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη σεζόν. Δεν ξέρω πως οι ιθύνοντες βλέπουν την αγορά και το εμπόριο δεν ξέρω αν γνωρίζουν από πραγματική οικονομία και το συμβαίνει στα εμπορικά μαγαζιά αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα εμπορικό μαγαζί ένδυσης και υπόδησης με σεβαστούς τζίρους εάν είναι κλειστό ή εάν λειτουργεί με click – awayόπως δουλέψαμε τις 17 ημέρες μέσα στις γιορτές. Οι πωλήσεις του 80% της ένδυσης και της υπόδησης υπόκεινται στη δοκιμή ένα στοιχείο το οποίο το έχει απωλέσει και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τους τζίρους μας το προηγούμενο διάστημα. 

 

Περιμέναμε πραγματικά να ανοίξουμε τη Δευτέρα 11 Γενάρη και ο λόγος ήταν ότι ο κ. πρωθυπουργός είχε πει δημόσια ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η εστία με τη μικρότερη επικινδυνότητα διασποράς του ιού. Τελικά όμως αυτή η εστία με τη μικρότερη επικινδυνότητα τιμωρείται από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα χωρίς να έχει εισοδήματα και να τρέχουν παράλληλα όλες οι υποχρεώσεις. Χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία σε πρώτη φάση καραντίνας περάσανε όλα από τις τράπεζες και στην πραγματική οικονομία που έχει τεράστια ανάγκη δεν ήρθαν ποτέ. Φτάνουμε λοιπόν σε έναν Γενάρη που εμείς έχουμε εμπόρευμα τουλάχιστον τριών μηνών στα ράφια μας το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο προς τον καταναλωτή. Τον Απρίλιο το 13% των καταστημάτων της αγοράς είχε e – shop. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 87% είναι εκτός παιχνιδιού».