Τα "πυρά" τους στην διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εξαπολύουν οι παρατάξεις "Περιφερειακή Σύνθεση" και "Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία" σχετικά με την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, ζητώντας παράλληλα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο. 

 

Αναλυτικά: 

 

Περιφερειακή Σύνθεση - Χριστόδουλος Τοψίδης

 

"Παρά το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος κρατά το στόμα του κλειστό σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακοίνωση δημιουργίας νέου ΚΥΤ στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας, η Περιφερειακή Σύνθεση υπέβαλε αίτημα διεξαγωγής έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το συγκεκριμένο. 

 

Εκτιμούμε ότι το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει το Σώμα άμεσα και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο μεταβολής του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση. 

 

Η Περιφερειακή Σύνθεση είχε θέσει το προσφυγικόμεταναστευτικό ζήτημα ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Θυμίζουμε ότι τότε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να φιλοξενήσουν επί πληρωμή πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να εξαιρεί την Θράκη από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. 

 

Στις 09 Οκτωβρίου 2019 με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Σύνθεσης είχε γίνει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και το θέμα είχε αναλυθεί αρκούντως, ωστόσο ο κος Περιφερειάρχης κατά την πάγια τακτική του είχε επιλέξει την “μέση οδό” καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι δυσκολεύεται σημαντικά να ορθώσει ανάστημα και να δηλώσει ξεκάθαρη θέση. Ειδικά αν κρίνει ότι αυτή η θέση μπορεί να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση. 

 

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέα δομή φιλοξενίας προσφυγών/μεταναστών στον Έβρο (και την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη) είναι γνωστοί και εν πολλοίς ευνόητοι. Έχουν αναλυθεί στο παρελθόν, και ικανότεροι του Χρήστου Μέτιου πολιτικοί άνδρες είχαν πείσει τους τότε κυβερνώντες επί της αναγκαιότητας της εξαίρεσης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης από τον εν λόγω σχεδιασμό. 

 

Στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου 2019, αντί δεσμεύσεων, ο κος Μέτιος είχε διερωτηθεί πολλές φορές: “αν οξυνθεί το πρόβλημα, τί θα γίνει;”. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι το πρόβλημα πλέον οξύνθηκε

 

Και ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να συνταχθούμε όλοι στην κοινή γραμμή αποτροπής της δημιουργίας νέου ΚΥΤ με πολιτικά επιχειρήματα και ουσιαστική διεκδίκηση. 

 

Η Περιφερειακή Σύνθεση λέει “ναι” στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τροποποιηθεί η χωρητικότητα του

 

Φυσικά λέει “ΌΧΙ” στη δημιουργία νέας Δομής στον Έβρο ή στην επέκταση της υφιστάμενης στο Φυλάκιο και καλούμε τον Περιφερειάρχη να συνταχθεί στο πλευρό των Εβριτών, των Θρακιωτών και των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εν γένει. Φυσικά παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη δεν μπορεί να δεχτεί άλλη προσφυγική/μεταναστευτική δομή, πέραν των υφισταμένων που λειτουργούν στην επικράτεια της (Δράμα, Καβάλα, Έβρος). 

 

Αν τυχόν ο κος Μέτιος δεν μπορεί να παραθέσει μία σειρά επιχειρημάτων, τον προτρέπουμε να ανατρέξει σε εκείνα του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, στις επιστολές των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης και στις παρεμβάσεις του κου Άρη Γιαννακίδη. 

 

Υπενθυμίζουμε στον κο Μέτιο ότι ο εκάστοτε Περιφερειάρχης εκλέγεται για να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών και να αποτρέπει τυχόν κυβερνητικά λάθη, έστω και αν αυτά συμβαίνουν από αμέλεια. 

 

Εν προκειμένω όμως, ο κος Μέτιος φαίνεται να συνηγορεί παθητικά. Προφανώς είναι έτοιμος να επωμιστεί και το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί από το διαφαινόμενο κυβερνητικό λάθος. 

 

Η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις και την ανάρτηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος στη Διαύγεια, η οποία ουσιαστικά αφορά στη δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας του Έβρου δυναμικότητας φιλοξενίας 1.500 ατόμων και δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 3.000 ατόμων, προτείνει την διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου άμεσα και με αποκλειστικό θέμα το προκείμενο. 

 

Φρονούμε δε ότι στην εν λόγω συνεδρίαση πρέπει να συμμετέχουν οι βουλευτές του Έβρου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ. 

 

Η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης παραμένει σταθερή στη θέση που είχε εκφράσει στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου 2019, οπόταν και είχε πάλι συζητηθεί στο Σώμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. 

 

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για το ότι η Θράκη εξαιρείται από τον σχεδιασμό που αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα

 

Εκτιμούμε ότι η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση και ομόθυμη και ει δυνατόν να βρεθούμε και σε ένα τραπέζι διαλόγου με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξηγήσουμε με πολιτικά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους μία νέα προσφυγική δομή στον Έβρο θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ισορροπία και συνοχή της περιοχής. 

 

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία - Κώστας Κατσιμίγας 

 

 

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία απέστειλε στο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου την παρακάτω επιστολή με την οποία ζητείται έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και Σχέδιο Ψηφίσματος σχετικά με την επαπειλούμενη επέκταση και γιγάντωση του ΚΥΤ ( κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) στον οικισμό Φυλάκιο Έβρου:

 

“Θέμα: Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Κε Πρόεδρε

 

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία θεωρώντας ότι η πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση του (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας, ώστε αυτό να αποκτήσει δυναμικότητα φιλοξενίας 1.500 ατόμων και δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 3.000 ατόμων, αποτελεί πρόκληση για την τοπική κοινωνία του Βορείου Έβρου αλλά και γενικά της Περιφέρειάς μας, ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με την πρόσκληση να παραβρεθούν σε αυτό οι βουλευτές Έβρου και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας. 

 

Καταθέτει δε για την συζήτηση το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος:

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην δημιουργία νέων δομών στην Θράκη και την σχεδιαζόμενη επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στις 29.12.2020 στο πρόγραμμα «Διαύγεια» που περιλαμβάνει α) την δημιουργία δομών φιλοξενίας άλλων 1.250 ατόμων και β) την δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 3.000 ατόμων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών, (δηλώσεις Πέτσα, Χρυσοχοϊδη και λοιπών αξιωματούχων) και πρώτιστα, δεν λαμβάνει υπόψην της την βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει επανειλημμένα εκφραστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Οι εν κρυπτώ αποφάσεις της Κυβέρνησης, που εκδίδονται ερήμην την τοπικής κοινωνίας, θέτουν πρώτιστα σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής και είναι καταδικαστέες να αποτύχουν." 

 

(δελτία Τύπου)