«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να μας αντικαταστήσει με διορισμένα μέλη από την ίδια. Τόσο απλά, τόσο «επιτελικά», τόσο αντιδημοκρατικά. Μετά από ενενήντα περίπου χρόνια οι εκπαιδευτικοί δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με εκλεγμένους από τους ίδιους εκπροσώπους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένες με το ψηφοδέλτιο «Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές κινήσεις», Ελένη Σακαλή και Στέλλα Ναλμπάντη. 

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους που απευθύνουν στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφέρουν τα εξής: 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

όπως ήδη γνωρίζετε στις 31  Δεκεμβρίου λήγει η θητεία μας ως αιρετές του ΠΥΣΔΕ Καβάλας.

 

Τέσσερα χρόνια υπηρετήσαμε τον θεσμό υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Πάντα αφουγκραζόμασταν τις ανησυχίες σας και στηριζόμασταν στις συμβουλές και στις προτροπές σας. Σας ευχαριστούμε όλες και όλους. Ευχαριστούμε επίσης τους/τις διοικητικούς υπαλλήλους για την πολύτιμη βοήθεια που αγόγγυστα μας πρόσφεραν.

 

Ζητούμε συγνώμη από αυτούς τους οποίους οι επιλογές μας πιθανόν στεναχώρησαν. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι το βλέμμα μας ήταν στραμμένο στο συμφέρον των πολλών και στην εφαρμογή του δικαίου, όσο αυτό ήταν δυνατόν.   

 

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να μας αντικαταστήσει με διορισμένα μέλη από την ίδια. Τόσο απλά, τόσο «επιτελικά», τόσο αντιδημοκρατικά. Μετά από ενενήντα περίπου χρόνια οι εκπαιδευτικοί δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με εκλεγμένους από τους ίδιους εκπροσώπους. Δύο φορές έχει ξανασυμβεί αυτό : στη διάρκεια της δικτατορίας του Ι.

 

Μεταξά και στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Δίχως αιρετούς οι τυχόν αυθαιρεσίες της Διοίκησης δεν θα προλαμβάνονται και, πολύ περισσότερο, δεν θα γίνονται γνωστές. Κατήφορος…. 

 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ΝΔ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να χτυπήσει τη δημοκρατία. Θυμίζουμε πως : 

την άνοιξη επέβαλε περιορισμό στις διαδηλώσεις, 
το καλοκαίρι άλλαξε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, με Συμβούλια Επιλογής από τα οποία προηγουμένως  απέπεμψε τους αιρετούς εκπροσώπους μας 
και αντικατέστησε δύο μέλη των ΠΥΣΔΕ πριν να λήξει η θητεία τους.  

 

Νομοθετεί και.. ξηλώνει : 

αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,
ανοίγει τα σχολεία χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, 
τα κλείνει χωρίς να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση όλων των μαθητών, 
επαναφέρει τον απαξιωμένο θεσμό της τράπεζας θεμάτων,
επαναφέρει τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, επειδή δεν «αξίζουν» να σπουδάζουν αυτοί που έχουν χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις, αξίζουν όμως, όταν αποφοιτούν από τα ιδιωτικά ΙΕΚ, των οποίων τα πτυχία εξισώνονται επαγγελματικά με αυτά των Πανεπιστημίων.

 

Η Κυβέρνηση μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, γι’ αυτό και θεωρεί εμπόδιο στα σχέδιά της την ΟΛΜΕ, το μεγαλύτερο αριθμητικά συνδικάτο του Δημοσίου. 

 

Στο παραπλανητικό δίλημμά της «υγεία Ή δημοκρατία», απαντάμε «υγεία ΚΑΙ δημοκρατία», επειδή η δημόσια υγεία διασφαλίζεται από τη δημοκρατία. 

 

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι συνάδελφοι που θα κληθούν για να αντικαταστήσουν τους αιρετούς, σεβόμενοι τον κλάδο και τους εαυτούς τους  θα αρνηθούν το διορισμό τους.

 

Οφείλουμε ΟΛΟΙ να κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να προστατέψουμε τη δημοκρατία που απειλείται. Δύναμή μας το 92% των εκπαιδευτικών που αρνήθηκαν να ψηφίσουν στις εκλογές- παρωδία. 

 

Οι αιρετές

Ελένη Σακαλή, Στέλλα Ναλμπάντη 

εκλεγμένες με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝΕΚ