***μια απάντηση στην τέως δήμαρχο από το KavalaNews και τον Τάσο Αποστολίδη

 

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη το μεσημέρι της Πέμπτης 19/11/2020 στο Alpha Radio και τη Σίσυ Ακοκαλίδου, η τέως δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, μίλησε για την πεσμένη γέφυρα και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της την περασμένη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Seven New και τον Γιάννη Χλώρο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τι παραδέχθηκε η ίδια δημοσίως). 

 

Τα όσα είπε ή δεν είπε στη νέα της συνέντευξη, θα περιληφθούν σε ρεπορτάζ των συναδέλφων. Εγώ θα σταθώ μόνο στη φράση που με αφορά: «Ο κύριος Αποστολίδης ο Τάσος δεν είναι αξιόπιστος; Που έκανε τη λάντζα;» και θα απαντήσω επί προσωπικού, επειδή η τέως δήμαρχος αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του KavalaNews που φιλοξένησε τις δηλώσεις της αλλά και σε μένα, ως συντάκτη του κειμένου. 

 

Αγαπητή μου κυρία δήμαρχε, 

(δήμαρχο θα σας λέω πάντα - το δε ‘αγαπητή’ το εννοώ ειλικρινώς)

 

Σας ευχαριστώ για τα τιμητικά σας λόγια. Και για τα περί αξιοπιστίας μου αλλά και για περί «λάντζας». Γιατί, όντως… λάντζα κάνω. Κάτι δεκαετίες τώρα. Κι έχει πολλή λάντζα αυτή η δουλειά. Κι όσο περισσότερο μιλάτε (ή και δεν μιλάτε) οι πολιτικοί, όσο περισσότερο πράττετε (ή δεν πράττετε), τόσο μεγαλύτερη η λάντζα στο συνάφι μας. 

 

Κι αλίμονο αν δεν την κάναμε. 

 

Ίσως να προτιμούσατε να μην παρατηρεί κανείς με προσοχή αυτά που λέτε. Ίσως να μην θέλετε οι δηλώσεις σας να γίνονται δημοσιεύματα και μετά να γίνονται αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού ή κριτικής. 

 

Όμως μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο. 

 

Θα αντιπρότεινα, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, να μετράτε τα λόγια σας γιατί… είναι εύκολο να μας ξεφύγουν πράματα που "δεν πρέπει" να λέγονται δημόσια. 

 

«Μην τρελαθούμε κιόλας» όπως θα μου λέγατε κι εσείς, αν βρισκόσασταν στη θέση μου. 

 

Κάλυψα δημοσιογραφικά την υπόθεση της πεσμένης γέφυρας από την πρώτη στιγμή, το Νοέμβριο του 2018. Θυμάμαι καλά (και τα έγραψα) όσα είπατε στους υπουργούς και όσα σας είπαν. Κράτησα στο αρχείο μου όλα όσα είπατε από εκεί και μετά. 

 

Τουλάχιστον εγώ προσωπικά, σε δημοσιογραφικά σχόλια επισήμανα το γεγονός του «καπελώματός» σας από τον περιφερειάρχη ένα 48ωρο μετά την πολιτική και τεχνική λύση που σας δόθηκε. 

 

Ουδέποτε με διαψεύσατε. Ίσως γιατί αναγνώρισα από την πρώτη στιγμή το πόσο δύσκολη ήταν η θέση που σας έφεραν. 

 

Σε αυτή την πόλη δεν γνωριζόμαστε απλώς. Έχουμε και αντίληψη. Όλοι. 

 

Η γέφυρα είναι εκεί και δεν την έριξα εγώ, ούτε εσείς. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς διαχειριστήκατε το θέμα της επισκευής της. Και κριθήκατε εκλογικά για αυτό. 

 

Είτε η γέφυρα ανήκει στο Δήμο, είτε όχι, ο Δήμος και ο δήμαρχος οφείλει πρώτος να φροντίσει να βρεθεί λύση. 

 

Όποιου κι αν είναι η γέφυρα, ο δήμαρχος «θα την πληρώσει» αν δεν φτιαχτεί. Κι εσείς «την πληρώσατε». Και σίγουρα δεν σας έφταιξαν οι δημοσιογράφοι. 

 

Σας τιμά το γεγονός ότι -έστω κι αν σας ξέφυγε- αποκαλύψατε αυτό που όλοι είχαν καταλάβει τότε. Ότι αν φτιαχνόταν η γέφυρα με την παρέμβαση της τότε κυβέρνησης, θα έδινε πόντους στον αντίπαλο του κόμματός σας. 

 

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί προτιμήσατε να στηρίξετε το κόμμα αντί της προσπάθειας επανεκλογής σας στο Δήμο. Είχατε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να φανείτε αποτελεσματική δήμαρχος σε ένα ατύχημα που βάρυνε μαζί με σας ως ηγέτιδας της πόλης, όλους τους προηγούμενους δημάρχους από την εποχή Αθανασιάδη και μετά. 

 

Κι αν δεν προχωρούσε τάχιστα το έργο, θα είχατε πάλι μια ευκαιρία για «σκληρό ροκ» προεκλογικά που θα ευνοούσε και εσάς ως εκ νέου υποψήφια δήμαρχο αλλά και το κόμμα που πάλι σάς στήριξε.

 

Η επιλογή της (μη) λύσης Μέτιου ήταν δική σας. Αν δεν έγινε με δική σας πρωτοβουλία αλλά επιβλήθηκε άνωθεν, καλό θα είναι να το ομολογήσετε κι αυτό, για να καταγραφεί ορθότερα, όχι τόσο στα ρεπορτάζ, αλλά στην ιστορία. 

 

Όμως ακόμη κι αν δεν το πείτε, η γέφυρα είναι εκεί

Τα γραπτά επίσης μένουν. 

 

Είστε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στηρίζει επισήμως και με "χρίσμα" η ΝΔ στην Καβάλα από το 2013. 

 

Ξέρω ότι ίσως να σας πέφτει λίγο βαρύ, αλλά ως δήμαρχος και ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σήμερα (σας τιμά το γεγονός ότι παραμένετε), μαζί με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, αποτελείτε μέρος της τοπικής κομματικής κορυφής

 

Τα όσα παραδεχτήκατε -χωρίς να σας πιέσει και κανείς- στη διάρκεια της ραδιοφωνικής σας συζήτησης, ήταν φυσιολογικό, πρώτον, να αποτελέσουν «θέμα» και, δεύτερον, να προκαλέσουν αντιδράσεις. 

 

Ο κόσμος κόντευε να ξεχάσει ότι τρεις υπουργοί ήρθαν στην Καβάλα την επομένη της κατάρρευσης της γέφυρας για να δώσουν λύση. Αλλά τους το θυμίσατε. Και μαζί θυμίσατε ότι στην ίδια περιφέρεια χάσκει και μια ακόμη γέφυρα πεσμένη. 

 

Για μένα είναι μια από τις σπάνιες φορές, που άκουσα πολιτικούς να παραδέχονται δημοσίως μια όχι βολική αλήθεια με τόση ευθύτητα και μάλιστα σε σχετικά μικρό πολιτικό χρόνο. 

 

Γνώριζα από την πρώτη στιγμή το παρασκήνιο που εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα. Αλλά δεν περίμενα ότι θα έχετε τέτοιο θάρρος να το αποκαλύψετε. Βέβαια ούτε περίμενα να αναδιπλωθείτε μόλις είδατε τις δηλώσεις σας γραμμένες, αλλά αυτό δεν με αφορά.

 

Μην εκπλήσσεστε που μπαίνετε στο στόχαστρο πολιτικής κριτικής. Πολιτικός είστε. Και δεν φταίει το δημοσίευμα που περιέχει γραμμένες τις δηλώσεις σας, ούτε αυτός που το έγραψε. Ούτε φυσικά φταίει το μέσο στο οποίο εσείς η ίδια μιλήσατε. 

 

Ο λόγος που δέχεστε πολιτικά πυρά τώρα, ήταν γιατί είπατε τα πράγματα με το όνομά τους (έστω και μερικώς ή… ευγενικώς και έστω και άθελά σας). 

 

Αλλά κι επειδή συμφωνήσατε δημόσια με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ που εκτίμησε τα ίδια με εσάς και ο οποίος είπε και επιπλέον λεπτομέρειες (αναλυτικά οι δηλώσεις και των δύο, ΕΔΩ).

 

Εγώ, λοιπόν, που είμαι της δημοσιογραφικής «λάντζας» να σας θυμίσω μερικά πράματα ακόμη: 

 

--την ημέρα που σας «καπέλωσε» το κόμμα, όταν σας επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης και φάνηκε να εξαναγκάζεστε σε στροφή 180 μοιρών (δείτε ΕΔΩ). 

 

--τι γράφαμε τότε για το τι θα σημάνει η (μη) λύση που σας επέβαλαν και δυστυχώς πόσο μέσα πέσαμε στις εκτιμήσεις μας και για τη γέφυρα αλλά και για τον προεκλογικό εγκλωβισμό σας (δείτε ΕΔΩ

 

Τέλος, να σας θυμίσω ότι την παλιά επιστολή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) που δώσατε μόλις χθες στη δημοσιότητα εν είδει απάντησης στην κριτική των αντιπάλων σας, την είχαμε δημοσιεύσει λίγο καιρό μετά την κατάρρευση της γέφυρας, σε ένα αποκαλυπτικό κείμενο στο KavalaNews σχετικό με την κόντρα σας με τον κ. Μέτιο, την οποία τελικά την πληρώνει επί 2 χρόνια η πόλη (δείτε ΕΔΩ)

 

Έχετε απόλυτο δίκιο στην πρόβλεψή σας ότι, έτσι όπως αναδείξατε το θέμα, σύντομα η κριτική θα στραφεί κατά του νυν δημάρχου, γιατί ο χρόνος κυλά. 

 

Να σας πω κι ένα άλλο που δεν σκεφτήκατε; 

 

Συνεχίζετε να βάλλετε εναντίον της ΝΔ όσο μιλάτε για αυτή τη γέφυρα (που «δεν είναι του Δήμου» όπως λέτε) γιατί προφανώς πρέπει εδώ και καιρό να φτιαχτεί από την σημερινή κυβέρνηση. Και για τους δημοσιογράφους, όλο αυτό γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον. 

 

Με τις υγείες σας

 

για τη λάντζα

Τάσος Αποστολίδης

δημοσιογράφος