Ειδικό σχέδιο έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή συγκεντρώσεων την ημέρα του Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο των μέτρων της αστυνομίας,  απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου.

 

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

 

- διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

 

- διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν πάντως ξεκάθαρος. Σε κάθε τόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διεμήνυσε ότι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν θα γίνει.

 

Νωρίτερα απόψε εργατικά σωματεία της Καβάλας με ανακοίνωσή τους καλούσαν τους πολίτες σε να στείλουν το μήνυμα της "οργανωμένης απειθαρχίας" με συγκέντρωση στην Πλατεία Καπνεργάτη στις 17 Νοεμβρίου.

 

Η ανακοίνωση: 

 

«47 χρόνια πέρασαν από τον ηρωικό ξεσηκωμό του ελληνικού λάου εναντία στη στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου διδάσκει ότι ο λαός μπορεί με την πάλη του να επιβάλει εξελίξεις όσο ισχυρός και αν φαίνεται ο αντίπαλος.

 

Αυτό το μήνυμα ενοχλεί όλες τις κυβερνήσεις. Γι’ αυτό υπονομεύουν το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου. Άλλοτε με την προσπάθεια να μετατρέψουν τις εκδηλώσεις σε μνημόσυνο, άλλοτε με την προβολή προβοκατόρικων μηχανισμών που δεν έχουν καμία σχέση με το λαϊκό κίνημα.

 

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με την εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων του ΕυρωΝατοϊκού μονόδρομου, όλοι μαζί θέλουν να επιβάλουν την απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου με πρόφαση την Πανδημία.

 

Δεν είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος που γίνονται με μέτρα  προστασίας πολύ πιο αυξημένα, απ’ αυτά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, εκεί που την ευθύνη την έχει το κράτος και η εργοδοσία.

 

Διαολίζονται στην σκέψη πως σήμερα –όπως και 47 χρόνια πριν– ο ελληνικός λαός, η νεολαία απαιτούν έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από τη Χώρα μας. Ένα σύνθημα επίκαιρο όσο ποτέ. Τότε οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοι της στρατιωτικής δικτατορίας επεδίωκαν να βάλουν τους αγώνες του λαού στο γύψο για να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος των οποίων ήταν και η διχοτόμηση της Κύπρου.

 

Σήμερα ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν τους δικούς τους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς κόντρα σε Ρωσία και Κίνα με την Ελληνική αστική τάξη να αναλαμβάνει να κρατήσει πάση θυσία την Τουρκία στο Νατοϊκό στρατόπεδο, θυσιάζοντας ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αν η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για λογαριασμό της, χωρίς να διστάζει να χτυπήσει και στρατιωτικά, η ελληνική αστική τάξη δεν πάει πίσω. Γι’ αυτό μετατρέπεται η Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατιωτικό ορμητήριο των φονιάδων των λαών ενώ η στρατιωτικές συνεργασίες με Ισραήλ Αίγυπτο κτλ, φέρνουν τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου πιο κοντά. Η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο που ζούμε είναι η άλλη όψη του αιματοκυλίσματος των λαών της περιοχής.

 

Το αίτημα για «Ψωμί παιδεία Ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, με τα σύγχρονα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής, της δουλειάς, της υγείας του λαού.

 

Η κυβέρνηση επέλεξε να μας αφήσει απροστάτευτους. Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι κόστος και δεν χωρά στις επιλογές της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οχτώ μήνες τώρα δεν πήραν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο, άφησαν τα νοσοκομεία αθωράκιστα, τα σχολεία με μια μάσκα, οι χώροι εργασίας μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης. Και την ίδια ώρα έδωσαν σινιάλο στην εργοδοσία να ξεσαλώσει στις πλάτες μας.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας τη χρυσή ευκαιρία και επιβάλλει αντιδραστικούς νόμους και αντεργατικά τερατουργήματα. Με δεκάδες ΠΝΠ, από τον Μάρτη επέβαλλε την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και μισά δικαιώματα, μείωση μισθών και αναστολές συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες να φέρουν τις «ανατροπές του αιώνα».

 

Η δικτατορία των κερδών του κεφαλαίου είναι αυτή που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες, που επιβάλλει, έναν αιώνα μετά το Σικάγο, την 10ωρη εργασία, την κατάργηση των υπερωριών, μισθούς των 200 ευρώ, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.

 

Η δικτατορία των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους, φορτώνει ξανά την κρίση στις πλάτες του λαού. Το μόνο που φοβούνται είναι ο οργανωμένος λαός, ο οργανωμένος εργάτης, τα ζωντανά σωματεία, τη δράση και τα αιτήματα που γεννούν την αμφισβήτηση.

 

Θέλουν να τελειώσουν μια και καλή με τα ζωντανά σωματεία και τη δράση τους. Θέλουν να ποινικοποιήσουν τη δράση του οργανωμένου εργατικού κινήματος για να δρουν ανεμπόδιστα η συνδικαλιστική «μαφία» της ΓΣΕΕ και τα τσιράκια τους στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, που μήνες τώρα μέσα στην πανδημία δεν έχουν αρθρώσει λέξη για την εγκατάλειψη των εργαζόμενων στα νύχια της εργοδοσίας. Δεν θα τους περάσει, προετοιμάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη.

 

Τιμάμε το Πολυτεχνείο επαγρυπνώντας απέναντι στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, σε όσους χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και αποκαλύπτουμε το ρόλο τους για να στηριχθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Δίνουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης. Κανένας νόμος, κανένα διάταγμα δε θα σταματήσει την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας και τους μηχανισμούς που τους υπηρετούν, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δε θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο.

 

Η συλλογική πάλη του λαού είναι αυτή που σπάει την υποταγή, τη μοιρολατρία, το φόβο, που γεννά οργανωμένους μαζικούς αγώνες και αποσπά κατακτήσεις. Στην επίκληση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση απαντάμε με τη συλλογική ευθύνη των διεκδικήσεών μας. Παίρνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στέλνουμε το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας».