Δύο κινητές μονάδες υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ λειτουργούν στο νομό Καβάλας από την περασμένη άνοιξη. 

 

Η μία εδρεύει στο Κέντρο Υγείας Πρίνου και καλύπτει το σύνολο της Θάσου ενώ κατά καιρούς έχει κληθεί να συνδράμει σε περιστατικά σε άλλες περιφερειακές ενότητες. 

 

Η άλλη εδρεύει στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης και καλύπτει το σύνολο του χερσαίου τμήματος του νομού Καβάλας. 

 

Το νεότερο που προέκυψε είναι ότι έχουν ήδη γίνει σύμφωνα με πληροφορίες προσλήψεις για τη στελέχωση της τρίτης κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ. 

 

Η νέα αυτή μονάδα θα καλύψει επίσης την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και θα εδρεύει και αυτή στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, το οποίο φαίνεται ότι αποκτά συντονιστικό ρόλο στις μονάδες αυτές. 

 

Ωστόσο, η τρίτη μονάδα δεν διαθέτει ακόμη αυτοκίνητο για τη μετακίνηση του προσωπικού και είναι άγνωστο το πότε θα αναλάβει καθήκοντα. 

 

Οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. 

Μεγάλες καθυστερήσεις

 

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει την άνοιξη να λειτουργήσουν 8 ΚΟΜΥ στο νομό Καβάλας όμως στο 8μηνο που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη της πανδημίας έως τώρα, έχουν αναπτυχθεί μόλις οι 2 από αυτές κι εντός Νοέμβρη αναμένεται η λειτουργία της τρίτης που πιθανότατα να είναι και η τελευταία. 

 

Το θέμα των καθυστερήσεων έθεσε υπόψιν του υπουργού Υγείας, η βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου (δείτε περισσότερα ΕΔΩ). 

 

Κρίσιμος ο ρόλος τους

 

Οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ κάνουν σχεδόν καθημερινά ελέγχους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους αλλά και δειγματοληψίες σε σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα. 

 

Μέχρι τώρα έχουν συνδράμει σε αρκετά περιστατικά κι έκαναν επαρκή καταγραφή της κατάστασης, όταν ζητήθηκε η συνδρομή τους. 

 

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ωστόσο στο νομό Καβάλας καθιστά επιτακτική την αύξηση των μονάδων καθώς και την επαρκή στελέχωσή τους αλλά και τον εξοπλισμό τους με τα αναγκαία αναλώσιμα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Καβάλα αποτελεί τη μοναδική περιοχή της βόρειας Ελλάδας από τη Θεσσαλονίκη έως και τη Ροδόπη, όπου δεν έχουν διενεργηθεί μαζικά τεστ στο γενικό πληθυσμό, κάτι που ζητά από καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά κι ο Δήμος Καβάλας.