*η φωτογραφία είναι από τεστ στον γενικό πληθυσμό που διενεργούνται στις Σέρρες

 

γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Τις προηγούμενες ημέρες, στην πόλη των Σερρών σημειώθηκε μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και η περιοχή από το «πράσινο» βρέθηκε ξαφνικά δύο κατηγορίες πιο πάνω, στο «πορτοκαλί». 

 

Κάτι αντίστοιχο, με απότομη αύξηση νέων κρουσμάτων ανά ημέρα, θα μπορούσε να πάθει και η Καβάλα. 

Κι εξηγώ γιατί. 

 

Τι συνέβη στις Σέρρες

 

Οι Σέρρες με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων ήταν από τους πιο «καθαρούς» νομούς και είχε από την αρχή της πανδημίας και μέχρι πρότινος εξαιρετική εικόνα στους χάρτες του ΕΟΔΥ. 

 

Αρκούσε ένα και μόνο συμβάν υπερμετάδοσης για να αλλάξει η εικόνα. Ένα live σε club της πόλης, στο οποίο δεν τηρήθηκαν τα μέτρα (τι πρωτότυπο!) είχε ως αποτέλεσμα να «κολλήσουν» πολλοί άνθρωποι. 

 

Δύο άτομα του προσωπικού -τα οποία εργάζονταν και σε άλλες επιχειρήσεις- εκτιμάται ότι ήταν τα ασυμπτωματικά κρούσματα που κόλλησαν όλους τους υπόλοιπους. 

 

Και στο νομό Καβάλας είχε/έχει τέτοια συμβάντα. Πάρτι, χορούς, δεξιώσεις και εγκαίνια, γάμους και βαφτίσεις, όπου δεν τηρήθηκαν μέτρα. Όχι ένα-δυο, αλλά δεκάδες συμβάντα. Γνωστά στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ενίοτε κρατούν και «ομερτά». 

 

Προφανώς είναι θέμα τύχης. Παίζει ρόλο και το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν σε λειτουργία ανοιχτοί κυρίως χώροι. Θα έλεγε κανείς ότι στην περίπτωση των Σερρών ήταν και λίγο θέμα «κακής τύχης». Η πόλη είχε κι άλλα συμβάντα αλλά κανένα δεν προκάλεσε τέτοια αναστάτωση.  

 

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. 

 

Μαζική εξέταση πληθυσμού σημαίνει μοιραία και αύξηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 

 

Στις Σέρρες κινήθηκε μια διαδικασία για μαζική εξέταση του πληθυσμού. Κάτι που παρά λίγο να γινόταν και στην Καβάλα μετά το συμβάν υπερμετάδοσης στην κρεατοβιομηχανία, μέσα στο καλοκαίρι. 

 

Τότε ο ΕΟΔΥ διέθετε με φειδώ τα τεστ, λόγω χαμηλών αποθεμάτων (τα περισσότερα γίνονταν σε τουρίστες στις εισόδους της χώρας) και περιορίστηκε μόνο στο στενό περιβάλλον των ήδη προσβεβλημένων. 

 

Εδώ και ένα μήνα, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει πληθώρα αναλωσίμων στον ΕΟΔΥ τόσο κεντρικά όσο και στις κινητές μονάδες. 

 

Πώς πήραν το ΟΚ για τεστ σε όλους 

 

Ο Δήμος Σερρών κίνησε την εξής απλή διαδικασία (που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε Δήμος): 

 

ο αρμόδιος για τη δημόσια υγεία ή πολιτική προστασία αντιδήμαρχος, καλεί τον συντονιστή Βόρειας Ελλάδας του ΕΟΔΥ (εδρεύει στη Θεσσαλονίκη) και αφού δώσει τα βασικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί, ζητά να έρθει μονάδα για τεστ στο γενικό πληθυσμό. 

 

Αυτή η απλή διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να διενεργηθούν στις Σέρρες περί τα 1.000 τεστ σε ένα τριήμερο. Η δε μονάδα του ΕΟΔΥ έμεινε συνολικά για 8 ημέρες και εκτιμάται ότι τα τεστ ξεπέρασαν τα 3.000. Με αναγωγή μόνο στην πόλη των Σερρών και όχι στο νομό, μιλάμε για έλεγχο στο 5% του πληθυσμού. 

 

Στην αρχή έκαναν rapid test που βγάζει αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά και σε περίπτωση που αυτό έβγαινε θετικό, ακολουθούσε μοριακό τεστ για επαλήθευση

 

 

Οι έλεγχοι έφεραν το «άλμα» στο χάρτη 

 

Κάπως έτσι, οι Σέρρες έκαναν το «άλμα» και βρέθηκαν από το «πράσινο» στο «πορτοκαλί», χωρίς καν να σταθούν στην «κίτρινη» κατηγορία, ούτε μισή μέρα. 

 

Πως δηλαδή; Ελέγχοντας! 

 

Αν η Καβάλα ζητήσει από τον ΕΟΔΥ δειγματοληψίες για πρώτη φορά στο γενικό πληθυσμό (έχει ήδη επιχειρήματα για να το κάνει), θα έχει τα ίδια περίπου ευρήματα. 

 

Άλλωστε είναι πανελλαδικό φαινόμενο. Για να φτάσει η χώρα τα 1.000 σχεδόν κρούσματα ημερησίως, συνέβη κυρίως ένα απλό πράγμα: γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

 

Εξάλλου, πέρα από τον Δήμο, την διαδικασία μπορεί να κινήσει και η Περιφέρεια, η οποία μάλιστα το έπραξε ήδη για το νομό Ροδόπης κι έτσι αρχίζουν εκεί τα τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. 

 

 

Τι άλλαξε μετά το καλοκαίρι 

 

Το καλοκαίρι ίσως να βόλευε η κατάσταση με τους ελάχιστους και μόνο απολύτως απαραίτητους ελέγχους σε ντόπιους. Διακυβευόταν και η εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός. 

 

Είναι όμως πέρα από προφανές ότι προέχει η πρόληψη για τον εγχώριο πληθυσμό. 

 

Ο ΕΟΔΥ αποχώρησε από τις Σέρρες αλλά βρέθηκε τρόπος να συνεχιστούν τα τεστ. Στην Καβάλα υπάρχει μονίμως κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Μπορεί να ζητηθεί διενέργεια μαζικών τεστ. Θα ανακούφιζε πολλούς ανθρώπους από την ανησυχία και κυρίως θα αποτελούσε μέγα προληπτικό μέτρο

 

 

Συνεργασία Δήμου & Ιατρικού Συλλόγου 

 

Στο Δήμο Σερρών αγόρασαν rapid test και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο συνεχίζουν τους δωρεάν ελέγχους στον τοπικό πληθυσμό στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μέσα σε λίγα λεπτά βγαίνει αποτέλεσμα και το πιθανώς θετικό κρούσμα θα παραπέμπεται για μοριακό τεστ, ώστε να γίνει και επαλήθευση. 

 

Γιατί ο νέος κορωνοϊός δεν είναι κάτι το στατικό. Είναι μια ασθένεια που κινείται, εξελίσσεται, μεταδίδεται αθόρυβα, μέχρι και χωρίς καθόλου συμπτώματα. 

 

Στην πραγματικότητα, ο κορωνοϊός δεν έφυγε ποτέ από τις πόλεις μας. Είναι εδώ και μήνες παρών. Απλά συνήθως δεν τον «μετράμε». 

 

 

Όταν τα κρούσματα φέρνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις

 

Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι περιοχές με τα πολλά κρούσματα γίνονταν στόχος. Αποκτούσαν στίγμα. Οι περιοχές αυτές όμως αποκτούν πλέον και «προνόμια», τα οποία σε τοπικό επίπεδο είναι «οριζόντια». 

 

Για παράδειγμα, η Μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση που δίνει η Περιφέρεια ΑΜΘ σε Επιχειρήσεις, είναι προσαυξημένη κατά 20% για όλο το νομό Ξάνθης. 

 

Κάπως έτσι θα είναι και όλα τα μέτρα κρατικής ενίσχυσης που θα ακολουθήσουν. Ήδη έγινε γνωστό ότι ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (Υπουργείο Οικονομικών) θα έχει γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

 

Μέχρι τώρα, μια επιχείρηση που λαμβάνει την Επιστρεπτέα, πρέπει να επιστρέψει όλα ή το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων. Παίρνει ουσιαστικά ένα δάνειο. Πλέον, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και θα είναι εν μέρει επιδότηση και εν μέρει δάνειο.

 

Έτσι, τα χρήματα που θα διατεθούν τον Δεκέμβριο, θα είναι μέρος μέτρων προσαρμοσμένων στα περιοριστικά μέτρα ανά επίπεδο. 

 

Για εταιρείες σε περιοχές που είναι στο επίπεδο 4 (κόκκινο) για τουλάχιστον 14 ημέρες, δεν θα επιστρέφεται το 50% του ποσού, ενώ για τις επιχειρήσεις σε περιοχές του επιπέδου 3 (πορτοκαλί) για τουλάχιστον 14 ημέρες, δεν επιστρέφεται το 30%.

 

Κι έπονται κι άλλα.