«Η παρουσία της παράταξής μας «Σωστή Επιλογή» από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα είναι δημιουργική, επωφελής και δυναμικά παρεμβαίνουσα στα πεπραγμένα του Δήμου Παγγαίου, με δημοκρατικό και πλουραλιστικό τρόπο» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σωστή Επιλογή» στο δήμο Παγγαίου, Δημήτρης Μπαταλογιάννης. 

 

 

Όλη η ανακοίνωση: 

 

Ξεπερνάμε την «μονολιθική τακτική» της προσωποπαγούς άσκησης εξουσίας του δημάρχου Παγγαίου και μέσα από τον εσωτερικό διάλογο στην παράταξή μας, αλλά και με την καθημερινή επαφή και συζήτηση που έχουμε με τους δημότες μας παράγουμε έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρακινούμε την διοίκηση του δήμου να …παράγει έργο.

 

 

 

Από την αρχή είχαμε δηλώσει ότι επιθυμούμε την συνεργασία για το καλό του Δήμου Παγγαίου και των Δημοτών μας, αρκεί η διοίκηση να έχει την διάθεση να αξιοποιήσει την εμπειρία μας και τις καθαρές ιδέες και προτάσεις μας που δεν λαϊκίζουν και δεν αποτελούν απλά …πυροτεχνήματα.

 

 

 

Κάνοντας μια αναφορά στην παρουσία μας στα δημοτικά πράγματα, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μια επισκόπηση (συγχωρήστε μας την μακρηγορία, αλλά προσπαθήσαμε να δώσουμε απλά μια περίληψη) από τον Φεβρουάριο του 2020, όπου αρχίζουν τα σύννεφα της πανδημίας μέχρι σήμερα:

 

 

 

Φεβρουάριος 2020.

  • Πήραμε πρωτοβουλία και τελικά πείσαμε την διοίκηση του Δήμου Παγγαίου να εφαρμόσει την απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου, που ρύθμιζε τη σύσταση πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες του Δήμου μας και που έδινε στις διοικήσεις τους, το δικαίωμα να την χρησιμοποιούν άμεσα και όχι έμμεσα που ήθελε η δημοτική αρχή.
  • Στο πλαίσιο της επίσκεψης του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλουστον Δήμο Παγγαίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και του συνδυασμού «Σωστή Επιλογή», κ. Δημήτρης Μπαταλογιάννης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μίμης Παπαθανασίου, είχαν συνάντηση όπου του εξέθεσαν ζητήματα και τρόπους ανάπτυξης του δήμου. Θέσαμε το θέμα της μελέτης για τα Τενάγη των Φιλίππων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την ανάδειξη του οικοτουρισμού για το Παγγαίο, την στήριξη των μονάδων μεταποίησης παλαιών και την δημιουργία νέων, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής κ.α.
  • Σε παρέμβασή μας προς την δημοτική αρχή αναφερθήκαμε στον πρωτογενή τομέα, όπου ζητήθηκε να μην αυξηθούν τα τέλη άρδευσης, να προχωρήσουν οι υποδομές με αγροτικούς δρόμους, η εξυγίανση της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών δικτύων στα Τενάγη και η ανάληψη πρωτοβουλιών για να μην παρατηρούνται τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα, στήριξη παράκτιων αλιέων, κτηνοτρόφων και αγροτών, άμεση αποζημίωση πληγέντων από τον ΕΛΓΑ.

 

 

Μάρτιος 2020

  • Πραγματοποιήσαμε ενημερωτική επίσκεψη στον δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη. Η επίσκεψη είχε σαν θέμα την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του δημάρχου Καβάλας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη από τους δημάρχους των δήμων, που συνορεύουν με τα Τενάγη των Φιλίππων, στις τρεις περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Δράμας και Σερρών.
  • Με ανακοίνωσή μας καλούμε την δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στον Δήμο Παγγαίου, ενώ παράλληλα να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες με ασφάλεια και την επιβαλλόμενη τάξη, λόγω της πανδημίας εξαιτίας του κορωνοϊού.

 

 

Απρίλιος 2020

  • Ζητήσαμε από την δημοτική αρχή τα μέτρα που θα ληφθούν για τους επαγγελματίες του δήμου μας, λόγω καθολικού lockdown, να αποτελέσουν «ομπρέλα προστασίας», όχι μόνο στην διάρκεια εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία, αλλά και στο χρονικό διάστημα αποκατάστασης της ομαλότητας της καθημερινότητας στην τοπική οικονομία, σε χρονικό ορίζοντα τριών μηνών τουλάχιστον.
  • Παράλληλα και λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη επαναλάβαμε την λήψη πρωτοβουλιών για γενικότερη λήψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν σε συνεργασία τους εμπλεκόμενους Δήμους, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες.
  • Για το θέμα επανεκκίνησης του τουρισμού μας, προτείναμε την άμεση σύγκλιση ευρύτατης σύσκεψης με τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για λήψη άμεσων αποφάσεων, ώστε να μην χάσουμε το πλεονέκτημα σε μια δύσκολη καμπή του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε.
  • Ζητήσαμε επίσης από τον Δήμαρχο να ενημερώσει άμεσα και αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Παγγαίου, μια και ζητούσε επίμονα την ενίσχυση του ταμείου της με 1 εκατ. Ευρώ από το ταμείο του Δήμου, ενώ επισημάναμε ότι προκαλεί ανησυχία η πίεση που ασκεί η διοίκηση στους δημότες μας να πληρώσουν, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο λόγω κορωνοϊού. Ο επικεφαλής μας ζήτησε ακόμη από τον κύριο Δήμαρχο, να κοπεί άμεσα κάθε άσκοπη δαπάνη, να περιοριστούν τα έξοδα του Δήμου Παγγαίου στο ελάχιστο, πράγμα που ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει… 
  • Για το μεγάλο πρόβλημα του πρόσφατα πλημμυρισμένου κάμπου των Τεναγών, που η εικόνα του και μόνο προξενεί …έντονο προβληματισμό και αδιέξοδο για την καλλιέργειά του, αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής μας Μίμης Παπαθανασίου, ενώ ζήτησε να ενταχθεί η ΠΕ Καβάλας, στην διαδικασία αποζημίωσης ζημιών μέσω ΠΣΕΑ και να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ για τις ήδη χειμερινές καλλιέργειες που έχουν πληγεί.

 

 

Μάιος 2020

  • Πήραμε πρωτοβουλία ώστε να εξηγήσει η δημοτική αρχή του Δήμου Παγγαίου σε ποια κατεύθυνση επιθυμεί την αξιοποίηση της Αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας… Επίσης ζητήσαμε να εξασφαλίσει με μεγάλη πίεση προς το ΤΑΙΠΕΔ, την δέσμευση στον επιχειρηματία που θα πλειοδοτήσει για την Αλάνα, να προχωρήσει μεν σε τουριστική αξιοποίηση, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον, με σύγχρονη οικιστική αντίληψη, με γνώμονα την προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος, ώστε να μην δούμε να ξεπροβάλλει στη βιτρίνα της Νέας Ηρακλείτσας ένα οικιστικό «έκτρωμα».
  • Για την οικονομική κατάσταση και στο αίτημα για ενίσχυση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης Παγγαίου, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να δώσει για μια ακόμη φορά σε δημόσιο διάλογο, τα οικονομικά στοιχεία για τα πεπραγμένα στην ΔΕΥΑΑΠ, όπως είχαμε ζητήσει και για το θέμα της επιβολής χαρατσιών στα τέλη καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού, που πιστεύουμε ότι έχουν επιβληθεί άδικα στους Δημότες μας., ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε τις προτάσεις μας.

 

 

Ιούνιος 2020

  • Για μια ακόμη φορά αναφερθήκαμε στο ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων, ώστε η Π.Ε. Καβάλας, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της από αέρος χαλαζικής προστασίας, καθώς οι καλλιέργειες είναι δυναμικές και απαιτούν τη μέγιστη δυνατή προστασία. Επισημάναμε ότι όλοι συμφωνούν, ότι η ΠΕ Καβάλας και ιδιαίτερα η περιοχή του Δήμου Παγγαίου χρειάζονται άμεσα την ένταξή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, αλλά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.
  • Ο επικεφαλής της παράταξής μας, και της μείζονος αντιπολίτευσης, στο δημοτικό συμβούλιο, Δημήτρης Μπαταλογιάννης, κατέθεσε για δεύτερη φορά, έγγραφη Καταγγελία στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας, στην οποία ζητούσε τις άμεσες ενέργειές του, για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σχετικά με τα όσα συνέβαιναν στις παραλίες του Δήμου μας με τις πακτωμένες ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.λ.π. 

 

 

Ιούλιος 2020

  • Το κλείσιμο των τελωνείων Εξοχής και Νυμφαίας, με μια σκληρή και απαράδεκτη απόφαση της Κυβέρνησης, έσφιξε τη θηλιά στον οδικό τουρισμό, στον οποίο προσδοκά η τουριστική αγορά του Δήμου Παγγαίου. Ζητήσαμε μια σειρά μέτρων για την ανάταξη των τουριστικών μας επιχειρήσεων θα επιφέρει και ένα ανέβασμα της ψυχολογίας τους, και αυτό θα τους δώσει κουράγιο να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη μάχη την οποία θα πρέπει να την κερδίσουν.
  • Λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων κάναμε προτάσεις ώστε ο δήμαρχος Παγγαίου να καταθέσει πρόταση στους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να αποζημιωθούν οι αθλητικοί σύλλογοι σε περίπτωση που αλλάξει η πορεία των πρωταθλημάτων λόγω κορωνοϊού ή και να μετατεθεί ακόμη ως ύστατο μέτρο η αθλητική χρονιά, κατά ένα έτος. Να υπάρξει ισχυρή και γενναία έκτακτη χρηματοδότηση - επιχορήγηση όλων των ενεργών Αθλητικών Σωματείων και Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας, από τον Δήμο Παγγαίου, ενώ παράλληλα τα χρήματα που θα ξοδεύονταν σε εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λ.π. να διατεθούν απ’ ευθείας σε αυτούς.
  • Επισημάναμε ότι, η δημοτική αρχή με εισήγησή της στην αρμόδια Επιτροπή,  μείωσε κάτω από το μισό τις θέσεις των ναυαγοσωστών αυτό το καλοκαίρι, από δώδεκα (12) σε πέντε (5), και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επίσης μεσούσης της τουριστικής περιόδου δεν είχει τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός (πύργοι παρακολούθησης, σκάφη διάσωσης κ.λ.π.).

 

 

Αύγουστος 2020.

  • Επανήλθαμε στο αίτημά μας η διοίκηση του δημάρχου Φίλιππου  Αναστασιάδη, να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο με γενναίες μειώσεις των δημοτικών τελών, που εν μέρει μπορεί να αποδώσουν δικαιοσύνη στα βάρη και στα χαράτσια που έχει υποβάλλει ο ίδιος στους δημότες μας.
  • Ζητήσαμε αναλογιζόμενοι τον βαρύ χειμώνα που έρχεται λόγω της πανδημίας, η δημοτική αρχή να προχωρήσει επίσης σε απαλλαγές τελών, σε οικονομικά και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας.
  • Παράλληλα η ΔΙΑΑΜΑΘ, η εταιρεία Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην οποία συμμετέχει ο Δήμος Παγγαίου, να προχωρήσει πρώτα σε  ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα και να αναπροσαρμόσει αλλά και να πιέσει τα κόστη προς τα κάτω. Επισημάναμε δε να μην διανοηθεί δε να ζητήσει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το 2021, μια και αυτό θα θεωρηθεί προκλητική ενέργεια, κυρίως την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Η παράταξή μας «Σωστή Επιλογή» για τον Δήμο Παγγαίου έλαβε την απόφαση ότι θα συμμετέχει με συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της περιοχής μας, στη διαβούλευση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, από την Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη.

 

 

Σεπτέμβριος 2020.

  • Παρέμβαση με προτάσεις σχετικά με το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων του Δήμου Παγγαίου όπου τονίσαμε προβλήματα με τις σχολικές καθαρίστριες, την μεταφορά των μαθητών, την τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας και την απαράδεκτη κατάσταση με σχολικές αίθουσες σε σχολεία του δήμου μας.
  • Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού μας και την λήψη πρωτοβουλιών για την επόμενη τουριστική χρονιά, επισημάναμε ότι από τώρα θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους που θα θωρακίσουν την περιοχή μας, θα αναδείξουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του τουρισμού μας ώστε να παραμείνουν όρθιες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη μάχη την οποία θα πρέπει να κερδίσουν.
  • Τέλος ζητήσαμε να γίνονται όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου Παγγαίου δια ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη και δια περιφοράς!