Το 3ο βραβείο του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου» απέσπασε το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας για την ταινία «Μνήμη απίθανη…» που δημιούργησαν οι μαθητές

 

 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του σχολείου μετά από έρευνα που πραγματοποίησε στο διαδίκτυο, στη δημοτική βιβλιοθήκη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Η ομάδα κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας, με συντονίστρια την φιλόλογο, Ματούλα Καμίδου και συνεργάτιδα την φιλόλογο, Όλγα Κωνσταντά. προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε και έχει τον τίτλο: «Μνήμη απίθανη…». Θέμα του είναι, η ιστορία του διδακτηρίου όπου στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο, από τη χρονιά που κτίστηκε έως σήμερα. «Στη «Μνήμη απίθανη…», οι μαθητές ανατρέχουν σε ιστορικά βιβλία και ντοκουμέντα της εποχής και μέσα από την αμεσότητα της αφήγησης ανθρώπων που ήταν μαθητές του, μας γνωρίζουν πτυχές της εκπαιδευτικής πραγματικότητας της Καβάλας, ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αλλά και αργότερα.

 

 

Επιχείρησαν ακόμα να κάνουν μία σύνδεση με το κοντινό παρελθόν και το παρόν μιλώντας για τις τοιχογραφίες που κοσμούν τον 1ο όροφο του κτιρίου, έργα αντάξια της ιστορικότητάς του και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις πολιτιστικές δράσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο. Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 35 λεπτά, 

 

 

 

 

αλλά προκειμένου να συμμετέχει στον διαγωνισμό και αφαιρώντας σκηνές που αφορούσαν στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος δημιούργησαν ένα δεκάλεπτο αντίγραφό του. Μ’ αυτό συμμετείχε η ομάδα και απέσπασε το 3ο βραβείο.

 

 

Ο Διαγωνισμός 

 

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ, το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.). Συμμετέχουν μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της χώρας και της Ομογένειας, με θεματική για το σχολικό έτος 2019-20 την ιστορία της πόλης τους από την ίδρυση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους έως σήμερα.

 

 

Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι μαθητές/μαθήτριες, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί, να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και να πειραματιστούν με εκφραστικούς τρόπους που θα επιλέξουν, ώστε να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της οπτικοακουστικής και της κινηματογραφικής αφήγησης, να γνωρίσουν τις τεχνικές απαιτήσεις ενός  ψηφιακού έργου, να βιώσουν την εμπειρία της σύνθεσης μιας οπτικοακουστικής ή ψηφιακής δημιουργίας και να αποκτήσουν στην πράξη δεξιότητες οπτικοακουστικού και ψηφιακού γραμματισμού. Επιπλέον η αναζήτηση και εξοικείωση των μαθητών/τριών με την έννοια του αρχείου και του τεκμηρίου, η συμμετοχή στην αναζήτηση, ανάσυρση και διάσωση ιστορικών τεκμηρίων όπως και στην επεξεργασία και τεκμηρίωση των πηγών αυτών, η ανάδειξή τους με τη ματιά των νεότερων γενεών, η αξιοποίησή τους σε μαθητικές δημιουργίες και η διάχυσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες που θα τροφοδοτήσει η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα.