Για το αρχείο οικοδομικών αδειών του νομού Καβάλας, το πως οι μηχανικοί έχουν πρόσβαση σε αυτό, τα προβλήματα που έχουν προκύψει και για τη λύση που έχει βρεθεί, μίλησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας, Απόστολος Παυλίδης. Επίσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στις αιτήσεις υπαγωγής των ακινήτων που έχουν αυθαίρετες κατασκευές.

 

Το αρχείο οικοδομικών αδειών βρισκόταν στο σύνολο του στο κτίριο του διοικητηρίου και λειτουργούσε υπό την ευθύνη της υπηρεσίας δόμησης Καβάλας. Στη συνέχεια ο δήμος Παγγαίου ανέλαβε την αρμοδιότητα σύστασης υπηρεσίας δόμησης χωρίς όμως μέχρι σήμερα να πάρει το αρχείο των οικοδομικών αδειών σε δικό του χώρο για να τον λειτουργεί με δική του ευθύνη. «Δεν είναι εύκολη διαδικασία», είπε ο κ. Παυλίδης.

 

 Οι δήμοι Νέστου και Θάσου δεν έχουν ακόμα στελεχώσει υπηρεσία δόμησης, ωστόσο ο δήμος Θάσου έχει πάρει το αρχείο οικοδομικών αδειών στο νησί και εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων των μηχανικών και των πολιτών από εκεί.

 

«Η διαδικασία που προβλέπεται είναι ο μηχανικός ή ο πολίτης να πηγαίνει στην υπηρεσία δόμησης, να καταθέτει αίτηση, να ανοίγει ο φάκελος να λαμβάνονται οι μελέτες που χρειάζονται αντίγραφα και στη συνέχεια αυτά να δίνονται στον ενδιαφερόμενο. Σε αυτή τη διαδικασία προέκυψε σοβαρό πρόβλημα. Έχει γίνει πρόταση από τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ με στελέχωση υπηρεσιών δόμησης Καβάλας και Παγγαίου και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις  με τον δήμαρχο Καβάλας και Παγγαίου «νομίζω ότι είμαστε κοντά να λύσουμε το πρόβλημα ακόμα και αύριο.

 

Που εντοπίζεται το πρόβλημα

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας: Η υπηρεσία δόμησης έχει αναλάβει το αρχείο να εξυπηρετεί τους πολίτες και τους μηχανικούς. Αυτό η αποφάσισε να σταματήσει να το κάνει για τους φακέλους αρχείου του δήμου Παγγαίου με τον εκεί δήμο να αναλάβει την ευθύνη της διαδικασίας. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι δύσκολο: «Πρέπει να γίνει με την κατάλληλη οργάνωση» επισημαίνει ο κ. Παυλίδης. «Πρέπει όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να βάλουν νερό στο κρασί τους. Θέλω να πιστεύω ότι από αύριο ξεκινά μία νέα μέρα. Έχουμε συμφωνήσει από αύριο να διαθέσει ο δήμος Παγγαίου να διαθέσει ένα άτομο στον χώρο που στεγάζεται η υπηρεσία Καβάλας στο διοικητήριο συν ένα ακόμα άτομο το όποιο έχει ήδη αποσπάσει, θα αναλάβουν να εξυπηρετούν τους μηχανικού».

 

Επίσης Από 1η Νοεμβρίου σε κάθε δήμο συστήνεται και λειτουργεί υποχρεωτικά Υπηρεσία Δόμησης, σε επίπεδο Τμήματος, ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί από τον οικείο Οργανισμό. Αυτό προβλέπει τροπολογία, την οποία κατέθεσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Η υπαγωγή αιτήσεων των αυθαιρέτων λήγει σήμερα

 

Σχετικά με την προθεσμία αιτήσεων υποβολής των αυθαιρέτων, αυτή έληξε οριστικά στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ΤΕΕ είχε εκφράσει της επιφυλάξεις για το ότι δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές μέχρι τις 30/9 καθώς αρκετοί πολίτες την τελευταία στιγμή μπήκαν να τακτοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές ιδιαίτερα αυτές που είναι κατηγορίας 5 (δες εδώ).

 

Ωστόσο λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπήρχε τις τελευταίες μέρες και το σύστημα έχει σχεδιαστεί με βάση τα δεδομένα που ήταν γνωστά μέχρι πρότινος και αναφερόταν σε 400 – 500 αιτήσεις την ημέρα, το τελευταίο 15νθήμετο του Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις έφτασαν τις 10 χιλιάδες ημερησίως με ρεκόρ στις 25 Σεπτεμβρίου με 12,5 χιλιάδες. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας για τις θέσεις μας. Επιτεύχθηκε όμως μία «σιωπηρή παράταση» που λήγει αύριο για να οριστικοποιηθούν οι φάκελοι που ξεκίνησαν και δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθούν μέχρι 30 Σεπτέμβριου», σημείωσε ο Απόστολος Παυλίδης.