Τη 2η θέση στο διαγωνισμό Photo World Award 2020 που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα κατέκτησε ο Καβαλιώτης φωτογράφος Αντώνης Πασβάντης για το φωτογραφικό του έργο Sombre Caste.

 

Ο ίδιος ο Αντώνης Πασβάντης γράφει: 

 

Νιώθω τιμή και υπεφάνεια για την προσωπική μου ιστορία Sombre Casteπου βραβεύτηκε με την 2 η θέση στην Αθήνα Photo World Award 2020 που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χθες το βράδυ.

Συγχαρητήρια στην ομάδα του Athens Photo World Γιάννη Κολεσίδη, Θανάση Σταυράκη, Λευτέρη Πιταράκη, Χριστίνα Καλλιγιάννη για την ζωτική τους υποστήριξη σε όλους τους Έλληνες φωτορεπόρτερ.

 

Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου Φωτεινή Μαδεμλή για την αληθινή της αγάπη και την ασταμάτητη συναισθηματική της βοήθεια που πραγματικά χρειάζομαι, οι φίλοι μου Nikos Economopoulos και Enri Canaj που με βοήθησε να απαλλαγώ από τα οπτικά στερεότυπα και να αποκαλύψω το δικό μου όραμα αλλά πάνω απ ' όλα Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους της περιοχής του Έβρου που πιστέψτε με να συλλάβω τη ζωή τους και να τεκμηριώσω τις ψυχές τους.

 

 

Αισθάνομαι ότι είναι πραγματικά σημαντικό να συνδεθώ σε βάθος μαζί τους και συνεχίστε να αφήνετε τις ιστορίες τους εκ μέρους τους. Είμαι με το μέρος τους. Το ταξίδι θα συνεχιστεί, η ιστορία είναι σε εξέλιξη, έρχεται ένα βιβλίο.

 

Η ιστορία του Sombre Caste

 

Όταν άρχισα να φωτογραφίζω Κάστα Σομπρέ, επικεντρώθηκα στο πώς τα όρια επηρεάζουν τις ζωές και τις συνήθειες των ανθρώπων. Αλλά ενώ πήγαινα βαθύτερα στην ιστορία μου, Κάστα Σομπρέ στράφηκε για να τεκμηριώσει τα επακόλουθα της δεκαετούς ελληνικής κρίσης στην παραμελημένη περιοχή του Έβρου και να σημειώσει την άνοδο μιας νέας τάξης πολιτών μετά την κατάρρευση της μεσαίας τάξης.

 

Αυτή είναι η τάξη που ονόμασα Sombre Caste.

Έβρος είναι το όνομα του ποταμού και του φυσικού συνόλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κάποτε αποτελούσε πεδίο παλαιότερων συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών και που καθιστά τον Έβρο ως μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Ευρώπης.

 

Επιπλέον ο Έβρος είναι η πύλη για εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η παράνομη διάβαση σε συνδυασμό με την άνοδο της φτώχειας δημιουργεί μια αφήγηση στους ανθρώπους που οι πρόσφυγες θα αλλάξουν τον πολιτισμό και τη ζωή τους.

 

Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί επενδύουν σε αυτή την αφήγηση και κανείς δεν ασχολείται με τα πραγματικά σημαντικά θέματα της περιοχής