Τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών που στεγάζεται στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου επισκέφτηκε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον διοικητή της Δομής, Δημήτρη Ρέμμο για τα προβλήματα που υπάρχουν και για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, καθώς επίσης και για τις νέες συνθήκες στο προσφυγικό μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια.

 

Η κ. Ελευθεριάδου συνομίλησε με τους φορείς που εργάζονται εντός της Δομής, ενώ έκανε και επιτόπια αυτοψία στους χώρους του πρώην στρατοπέδου. Σημείωσε ότι η Δομή βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα. Εντόπισε το πρόβλημα έλλειψης διερμηνέα φαρσί στο Νοσοκομείο Καβάλας-γεγονός που αυτομάτως δυσκολεύει το 70% των φιλοξενούμενων, καθώς επίσης και την απουσία υπαλλήλων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του Δήμου Καβάλας, οι οποίοι συνεισέφεραν σε πλήθος πολύτιμων, βοηθητικών εργασιών. Επίσης, σημείωσε την έλλειψη γιατρού του ΕΟΔΥ από τις αρχές Σεπτεμβρίου-θέση για την οποία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα καλυφθεί- καθώς επίσης και έλλειψης διερμηνέων για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός της Δομής. 

 

Ο κ. Ρέμμος διαβεβαίωσε την βουλευτή ότι σύντομα όλα τα παιδιά θα συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σημειώνεται ότι την περσινή σχολική χρονιά, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, περίπου 5.000 προσφυγόπουλα δεν συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

 

Η κ. Ελευθεριάδου διαπίστωσε ότι οι υποσχέσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Καβάλα, σχετικά με την προοπτική αποχώρησης των προσφύγων από το στρατόπεδο και κατ’ επέκταση την απόδοση του στην τοπική κοινωνία δεν ευσταθούν και απέχουν από την πραγματική κατάσταση.  

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε τον κ. Ρέμμο ότι προτίθεται να συνεργαστεί στενά μαζί του ώστε τόσο οι φιλοξενούμενοι στη Δομή όσο και οι κάτοικοι της περιοχής να συμβιώσουν, για όσο διάστημα απαιτείται, αρμονικά και με αξιοπρεπείς συνθήκες. Σημείωσε μάλιστα ότι, παρά τις παλινωδίες της κυβέρνησης της ΝΔ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τις απαράδεκτες καθυστερήσεις εξέτασης ασύλου, την επιβάρυνση των νησιών του Αιγαίου, τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να μάχεται ώστε και οι πρόσφυγες-μετανάστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους για μία καλύτερη ζωή και οι κάτοικοι των περιοχών να σταματήσουν να σηκώνουν ένα τέτοιο δυσανάλογο βάρος.

ΔεΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ