Την ώρα που η οικονομία της χώρας καταγράφει ύφεση 15,2%, η κυβέρνηση και οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Μάλιστα, για να ενισχύσουν το ψέμα τους σημειώνουν ότι, λίγο πολύ, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Βέβαια, ξεχνούν να μας πουν, πώς κατάφεραν και έφεραν την οικονομία της Ελλάδας σε ύφεση 0,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία.

 

Όσο όμως και αν θέλουν να κρυφτούν πίσω από ποσά με τα οποία ενίσχυσαν, δήθεν, τις τοπικές επιχειρήσεις, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση στην οικονομία. Η ανεργία καλπάζει, η επισφαλής εργασία θεμελιώνεται και οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για απλήρωτη εργασία, περικοπή των δώρων, ελεύθερες απολύσεις είναι έτοιμες να ψηφιστούν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Τα πράγματα μοιάζουν πιο ζοφερά στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν από τον Μάιο στον Ιούλιο κατά 5%. Ταυτόχρονα η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι μειωμένη κατά 11,3%, γεγονός που προμηνύει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης. 

 

Επίσης, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 32,1% προκαλώντας τον εύλογο προβληματισμό του πρωτογενούς (κυρίως) τομέα της χώρας. 

 

Η δήθεν ενίσχυση των επιχειρήσεων της Καβάλας είναι μία επίπλαστη πραγματικότητα. Οι περισσότερες από αυτές έχουν λάβει ελάχιστα χρήματα όταν βρίσκονταν σε υποχρεωτική κατάσταση αναστολής λειτουργίας, ενώ στη συνέχεια ενισχύθηκαν με ένα μικρό ποσό επιστρεπτέας προκαταβολής, με χρήματα δηλαδή τα οποία θα υποχρεωθούν σύντομα να επιστρέψουν. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία απέτυχε, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός με ευνοϊκούς όρους είναι προνόμιο των λίγων και ισχυρών. Άλλωστε, το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών: μόλις 282 της Καβάλας πήραν, μέσω τραπεζικού δανεισμού 41,4 εκ..

 

Μήπως ήρθε η ώρα για τους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν μία βόλτα απ’ την αγορά της Καβάλας και να μιλήσουν με τους επιχειρηματίες; 

Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουν στα μάτια τους εργαζόμενους τους οποίους χρησιμοποιούν σαν αναλώσιμα υλικά;

Μήπως ήρθε η ώρα να αιτηθούν από τα αρμόδια υπουργεία περισσότερα και να σταματήσουν τις αυτοαναφορές με δελτία Τύπου;

 

Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Η βαριά ασθένεια της ελληνικής οικονομίας δεν γιατρεύεται με ασπιρίνες. 

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Τάνια Ελευθεριάδου