Ο ιστορικός και μεγαλοπρεπής ιερός Ναός της Παναγίας της Θάσου αποτελεί επί πολλά έτη το πνευματικό καταφύγιο πολλών πιστών της νήσου και ταυτόχρονα είναι τόπος και σημείο προσκυνητών και επισκεπτών που προστρέχουν καθημερινώς και ειδικότερα την ημέρα της Κοιμήσεως της Μεγαλόχαρης.

 

Για το πότε ακριβώς χτίστηκε ο πρώτος Ναός δεν υπάρχουν ακριβείς μαρτυρίες. Ο σημερινός Ναός ολοκληρώθηκε το 1831 από Καστοριανούς με χρήματα των κατοίκων και της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Το τέμπλο της ολοκληρώθηκε το 1881. Η εκκλησία έχει ύψος 18 μέτρα, ο ρυθμός της είναι βασιλική με τρούλο και αποτελεί κομμάτι της ζωής των κατοίκων. Η ιστορία του ιερού Ναού  μαρτυρεί κοινωνική και εθνική προσφορά στον τόπο. Η Εκκλησία της Παναγίας αποτελούσε το εθνικό κέντρο στα χρόνια της τουρκοαιγυπτιακής κατάκτησης του νησιού και ήταν σημείο συσπειρώσεως σύσσωμου του λαού.

 

Καύχημα του Ναού είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Παντοβλεπούσας του 1814, το χειροποίητο τέμπλο της όπως και οι Εικόνες, οι οποίες ευρίσκονται σε ειδικό σκευοφυλάκιο στην είσοδο του ιερού Ναού χρονολογούνται από τον 14ο αι. έως τον 17ο αι.

 

Για εφέτος το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων διαμορφώθηκε με την ακολουθία τοῦ ιερού Επιταφίου και των εγκωμίων τῆς Παναγίας, ανήμερα τῆς Εορτής της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου το απόγευμα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. κ. Στεφάνου.

Σε όλες τίς Ιερές Ακολουθίες θα τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας λόγω της Πανδημίας του Covid-19, επισημαίνεται δέ ἡ υποχρεωτική χρήση μάσκας.

 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

7.30μ.μ. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος και Αρτοκλασίας.

10.00 μ.μ. Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο

                                 

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

 7.00π.μ.-11.00π.μ. Ο Όρθρος της εορτής και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ.κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ.

 

7.30 μ.μ  Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και των Εγκωμίων της Παναγίας, χοροστατούντος τοῦ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ.κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

9.00 μ.μ. Ιερά Λιτάνευσις του Επιταφίου της Παναγίας πέριξ του ιερού Ναού άνευ της συμμετοχής των πιστών  

                                                 

 Δελτίο τύπου