Ερώτηση σχετικά με το Σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με αφορμή την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού απευθύνει προς τον δήμαρχο Καβάλας ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καβάλας Χρήστος Ποτόλιας. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

 

 

 

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη συνάντηση εργασίας που συνδιοργάνωσαν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: "Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων".

 

 

Από πληροφορίες μας από τη συζήτηση και την ενημέρωση φάνηκε ότι όλες οι προτάσεις συγκλίνουν στο ότι οι μονάδες ΜΕΑ (εργοστάσια σκουπιδιών) που είναι προγραμματισμένες στις παραπάνω περιφέρειες, θα γίνουν με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). 

 

Επί πλέον για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουμε το Νόμο για την "Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας...", βάση του οποίου, στο πλαίσιο της "απολιγνιτοποίησης" προβλέπεται αύξηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), στις οποίες κατατάσσονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση απορριμμάτων! 

 

 

Επίσης έχουμε την απάντηση Χατζηδάκη σε ερώτηση στη Βουλή: "Το θέμα της Ενεργειακής Εγνατίας, όπως λέγεται, είναι κάτι που το έχει αγκαλιάσει η Αυτοδιοίκηση σε αυτές τις περιοχές. Δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, αλλά είναι μέρος της ενωσιακής νομοθεσίας". Επιπλέον τόνισε ότι «…η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, εκτός του ότι ήταν στο πρόγραμμά της ΝΔ, ήταν αποδεκτή και από την προηγούμενη κυβέρνηση». Επίσης ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «….και να μη θέλαμε να κάνουμε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είμαστε υποχρεωμένοι από την ΕΕ κι αυτό θα κάνουμε…».

 

 

Γνωρίζουμε επίσης ότι ο Φορέας Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας έχει καταστρώσει και προωθεί το σχέδιο "Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων" από την Ήπειρο μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για την κατασκευή εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Η προτεινόμενη Ενεργειακή Εγνατία θα μαζεύει τα απορρίμματα από την Κέρκυρα μέχρι τη Θράκη τα οποία θα καίγονται για την παραγωγή ενέργειας.

 

 

 

Ρωτάμε το Δήμαρχο και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ:

 

 

Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει και ποιες δράσεις θα αναλάβει για να αποτραπούν τα παραπάνω σχέδια που θα έχουν τραγικές συνέπειες στην υγεία αλλά και στο βεβαρημένο ήδη περιβάλλον της περιοχής μας;

Καβάλα 09-08-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ