Μετά από δυόμιση μήνες τηλεοπτικής απουσίας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην ενημέρωση μπροστά από τις κάμερες, φορώντας μάσκα τονίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. 

 

Η Ελλάδα και η ανθρωπότητα, είπε, «βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας των τελευταίων εκατό ετών».

 

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και υποστήριξε ότι οι ενεργές εστίες στην Ελλάδα είναι σίγουρο ότι αυξάνονται

 

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες, όπως: -ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων που αφορούν και συρροές ασθενών -η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση του απαγορευτικού και -η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι λοιπές προφυλάξεις.   

 

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε την κρεατοβιομηχανία της Καβάλας με 34 κρούσματα, ένα εστιατόριο μπαρ με 7 κρούσματα και τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη με 45 και 22 κρούσματα αντίστοιχα.

 

Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε πως η επιτροπή έχει επισημαίνει την ωφέλεια από την χρήση μάσκας για την αποφυγή φαινόμενων μετάδοσης.  «Πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτή την στιγμή έχουν πολλαπλές τοπικές εστίες, διπλασιασμό των κρουσμάτων», παρατήρησε κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε μικρότερες ηλικίες τους τελευταίους μήνες.   

 

Από την επιδημική καμπύλη φαίνεται πως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά, για 113 κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 10% ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εγχώρια.    

 

Επίσης, βάσει των τελευταίων στοιχείων, περίπου 1 στα 4 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα ήταν ασθενείς χωρίς καθόλου συμπτώματα

 

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στη μονάδα (1). Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένα κρούσμα δίνει άλλο ένα, ή με άλλα λόγια, ο ιός ούτε μειώνεται, ούτε αυξάνεται αλλά συντηρείται στα ίδια επίπεδα. «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Θέλει εγρήγορση, θέλει προσοχή από όλους μας», τόνισε.