Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της Πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών επί του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά. 

 

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα: 

 

«Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την ονοματοδοσία και την ένταξη της Πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό μας.

 

Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό. Όχι ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο από τις προηγούμενες σπουδαίες μέρες που ακολούθησαν αλλά εξ ίσου με το δικό της τρόπο σημαντική. Η υπερσύγχρονη αυτή Μονάδα κρούσης είναι μία υψηλής αξίας προσθήκη στη δυνατότητα του Στόλου μας να προβάλει τη Ναυτική ισχύ της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Είναι πολύ σημαντικό ότι η υπερσύγχρονη αυτή Μονάδα κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, από τα «Ναυπηγεία Ελευσίνας» και πέραν όλων των άλλων, το πρόγραμμα αυτό της ναυπήγησης των Πυραυλακάτων αναδεικνύει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία αλλά και το συγκεκριμένο ναυπηγείο. Εύσημα οφείλονται εδώ -οπωσδήποτε- και στους εργαζομένους των «Ναυπηγείων Ελευσίνας» που έβαλαν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια, ενέτειναν τους ρυθμούς τους, εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί. Είναι πλέον στα τελευταία, στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης των εργασιών και αυτή η Πυραυλάκατος. Ο στόχος, ο αγώνας και η προσπάθειά μας είναι, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε στο μέλλον -και σύντομα- να είναι σε θέση ώστε να συνεχίσουν το έργο τους αυτό, να ναυπηγήσουν κι άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο να προσφέρουν στην αναβίωση (όπως μου αρέσει να λέω) της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κινήθηκε με αρκετή αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του πλοίου, ζητώντας και παίρνοντας την άμεση παραλαβή του στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο με την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών και την εγκατάσταση των συστημάτων που απαιτούνται προκειμένου το πλοίο να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό. Με τη βοήθεια πάλι εργαζομένων των «Ναυπηγείων Ελευσίνας» οι οποίοι συνδράμουν και σ’ αυτές τις τελικές εργασίες τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται σήμερα από ένα περιβάλλον αστάθειας και εντάσεων Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο, όπως χαρακτηριστικά μας θυμίζει το όνομα του πλοίου. Οι πεσόντες ήρωες των Ιμίων, ο Υποπλοίαρχος Καραθανάσης, ο Υποπλοίαρχος Βλαχάκος και ο Αρχικελευστής Γιαλοψός -που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα Εθνικά μας Δίκαια- υπενθυμίζουν συνεχώς σε μας ότι όπως και τότε, η απειλή παραμένει υπαρκτή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά μόνο να επαγρυπνούμε, όσο οι γείτονές μας επιμένουν να αγνοούν το Διεθνές Δίκτυο, να επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά και να επιβουλεύονται τα Εθνικά μας Δίκαια.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στην περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, κάτι το οποίο άλλωστε κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, κάνοντας πράξη το «Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος» με την καθημερινή δράση και παρουσία του Στόλου μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Η περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος είναι μία και αδιαίρετη και πραγματικά ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε ένα περιορισμένο χώρο δράσης. Αν κάποιοι νομίζουν ότι στην προσπάθειά του αυτή το Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα καμφθεί ή θα κουραστεί ή θα λυγίσει στη συνεχή  αυτή προσπάθεια κάνοντας ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα Εθνικά Δίκαιά μας, πολύ απλά κάνουν λάθος υπολογισμούς.

 

Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα τόσο σε εχθρούς, όσο και σε συμμάχους: Αν και φιλειρηνική χώρα με προσήλωση σε αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στη συνεργασία των λαών, η Ελλάδα είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

 

Είναι σε εξέλιξη μία πολύ εντατική προσπάθεια -μια «φρενήρης προσπάθεια» θα έλεγα- να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, του Πολεμικού Ναυτικού. Υποθέσεις που πριν από λίγο χρονικό διάστημα βρίσκονταν περίπου σε καθεστώς αδράνειας, πλέον βρίσκονται σε καθεστώς υπερκινητικότητας! 

 

Ο αγώνας για την ολοκλήρωση ναυπήγησης αυτών των δύο Πυραυλακάτων, η προσπάθεια για την πρόσκτηση νέου βαρέος τύπου τορπιλών για τα Υποβρύχιά μας που πλέον έχει ξεκινήσει, η προσπάθεια για την αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με την επικείμενη επένδυση (θέλω να πιστεύω στο τελικό στάδιο βρισκόμαστε) στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας», η επεξεργασία προτάσεων για την πρόσκτηση νέων πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό μας (ήδη αρκετές προτάσεις τυγχάνουν επεξεργασίας από το Επιτελείο), όλα αυτά φανερώνουν ότι η προσπάθεια εξελίσσεται και εντείνεται. Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτούν οι συγκυρίες. 

 

Το απαιτεί η προσπάθεια του συνόλου των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, από την Ηγεσία μέχρι τα στελέχη των πληρωμάτων που τις ημέρες που πέρασαν υπερέβαλαν εαυτούς, υλοποιώντας αυτήν την θαυμάσια επιχείρηση πλήρους ανάπτυξης του Στόλου στο Νότιο Αιγαίο προκειμένου να υπερασπιστούν τα Εθνικά μας Δίκαια. Το αξίζουν. Αυτό ορίζει και το δικό μας καθήκον, αυτό ορίζει και το δικό μας χρέος σαν Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου. 

 

Αγαπητά μέλη της οικογένειας του υποπλοιάρχου Καραθανάση

σήμερα στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη, συγκίνηση, ευλάβεια και υπερηφάνεια μπροστά στο Πλοίο που φέρει το όνομά του ως ένδειξη ελάχιστου φόρου για τη θυσία του. Η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζουν την παράδοση των Ηρώων και των ναυμάχων όπως άλλωστε αναγράφεται και στο Θυρεό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «ἀεί τῇ Ἑλλάδι θαλασσοκράτορας παιδεύει ναυμάχους».

Θέλω να ευχηθώ στον Κυβερνήτη και στο Πλήρωμα της Πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη του».