Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ως Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Αν. Μακεδονίας-Θράκης κύρια έγνοια μας παραμένει η ανάγκη να διασφαλιστεί η ισότιμη και ασφαλής εξέταση των παιδιών μας (είτε εξετάζονται γραπτά, είτε προφορικά) σε όλα τα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μαθημάτων (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) και τέσσερα μουσικά μαθήματα (Αρμονία, Έλεγχος Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων, Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, Μουσική Αντίληψη και Γνώση).

 

Το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αυτών των εξετάσεων υποχρεώνει τους μαθητές της περιφέρειάς μας να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετέχουν στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων (εκτός του μαθήματος των αγγλικών που εξετάζεται ανά νομό και της μουσικής εκτέλεσης και ερμηνείας που εξετάζεται στην Κομοτηνή σε επίπεδο περιφέρειας).

 

Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα του ορισμού εξεταστικών κέντρων μακριά από τον τόπο διαμονής των υποψήφιων της περιφέρειας ΑΜΘ, γίνεται ακόμα πιο άδικο και εξοντωτικό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Οι μαθητές πρέπει να υποστούν την ταλαιπωρία ενός ταξιδιού (ταξιδεύοντας πολλές φορές και μόνοι τους, λόγω αδυναμίας του γονέα), που επιτείνει το άγχος και την πίεση που δέχονται και επιδεινώνει τις συνθήκες εξέτασης τους. Οι οικογένειές τους έχουν να σηκώσουν ένα ακόμη οικονομικό βάρος. Δημιουργούνται όροι ανισότητας και ειδικά στις παρούσες δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μεγάλο αριθμό υποψηφίων.

.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας:

 

Να μεριμνήσει και να αποφασίσει άμεσα, η εξέταση των ειδικών μαθημάτων να γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων.

 

 

Εκ του ΔΣ

 

Η Πρόεδρος Βλισίδου Ευδοκία

Ο Αντιπρόεδρος Ποιμενίδης Βασίλειος