Η πανδημική κρίση έπληξε τους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με την κυβέρνηση να αφήνει ανυπεράσπιστους τους επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν ένα δυσθεώρητο βάρος. Ο πλέον επισφαλής τομέας είναι ο πρωτογενής. Δυστυχώς, το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής, πέραν των αυτοαναφορικών δελτίων Τύπου, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική δράση ενίσχυσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα, έχει αποφασίσει να στηρίξει μερικώς τους σπαραγγοπαραγωγούς του Νέστου, υπολογίζοντας την αποζημίωση ανά στρέμμα στα 300 ευρώ, ενώ ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος έχει αποδείξει, τεκμηριωμένα, ότι η ελάχιστη αποζημίωση για τις οικονομικές ζημιές λόγω COVID-19 είναι 500 ευρώ ανά στρέμμα. 

 

Αδικαιολόγητες είναι και οι καθυστερήσεις αποζημιώσεων στους αιγοπροβατοτρόφους μας.  Έως και σήμερα η κυβέρνηση  δεν έχει ανακοινώσει και πολύ περισσότερο δεν έχει καταβάλλει το ποσό της ενίσχυσης για τους πληττόμενους αιγοπροβατοτρόφους, περιοριζόμενη απλώς- μέσω διαρροών- να αναφέρει ποσά ενίσχυσης πολύ κατώτερα της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, κατέθεσα ερώτηση στις 13 Απριλίου, χωρίς να λάβω μέχρι στιγμής κάποια απάντηση. Επίσης, με τη συνάδελφο Νατάσα Γκαρά, καταθέσαμε στις 25 Μάϊου αναφορά σχετικά με το αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής για τη λανθασμένη αντιμετώπιση του Υπουργείο σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.

 

Στο θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας παρατηρούμε την αλλαγή στάσης των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών. Εκεί που πέρσι, όταν έπεφτε χαλάζι έκαναν πάρτι στα ΜΜΕ, επισκέπτονταν τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, έταζαν αντιχαλαζική προστασία από αέρος, σήμερα, δεν διεκδικούν τίποτα από τον ΕΛΓΑ, φοβούμενοι να συγκρουστούν. Έτσι, οι απαιτήσεις για γρήγορες εκτιμήσεις δεν υπάρχουν, τα μεγάλα λόγια χάθηκαν και οι αγρότες μας έμειναν με τις υποσχέσεις. Άλλωστε, για την αντιχαλαζική προστασία από αέρος ήταν οι μόνοι που δεσμεύτηκαν, αποτυγχάνοντας τελικά να υλοποιήσουν τη δέσμευση τους.

 

Αξίζει να προστεθεί το γεγονός ότι η προστασία με αντιχαλαζικά δίχτυα έχει απαξιωθεί από τη ΝΔ. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναμονή εδώ και ενάμιση χρόνο για να βγει καινούργιο πρόγραμμα, που θα συμπεριλαμβάνει καινούργιες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, το πρόγραμμα που τρέχει τώρα, η πρώτη φάση του οποίου έχει ολοκληρωθεί, είναι στον αέρα αφήνοντας απλήρωτες περίπου 170 κατασκευές αντιχαλαζικών στην ΠΕ Καβάλας.

 

Τις προηγούμενες ημέρες (συγκεκριμένα, στις 3 Ιουνίου), έφερα στη Βουλή το πρόβλημα υποστελέχωσης του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Καβάλας, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 3 εκτιμητές. Η κυβέρνηση έχει κωλυσιεργήσει και δεν έχει στελεχώσει το τοπικό κατάστημα με 5 συμβασιούχους ΠΕ Γεωπόνους, ενώ δεν έχει προνοήσει ώστε να προσληφθεί άμεσα ένας κτηνίατρος και ένας διοικητικός υπάλληλος. Να σημειώσω ότι τις ημέρες της πανδημίας κατέθεσα ή συνυπέγραψα 24 ερωτήσεις για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα.

 

Για όλα τα παραπάνω δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Μόνο κάτι άρθρα και κάτι αναρτήσεις στο facebookκαι στο twitter με υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Και φυσικά, τη γνωστή επωδό «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Μόνο που θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι βουλευτές ότι κυβέρνηση είναι η ΝΔ και το να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά αγγίζει τα όρια της πολιτικής γελοιοποίησης. Ας το αντιληφθούν πριν να είναι αργά: η πολιτική του πρωτογενούς τομέα δεν είναι ανακοίνωση τοποθέτησης ATM.