Απεβίωσε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 8 Απριλίου 2015, σε ηλικία 82 ετών, ο βετεράνος δημοσιογράφος της Καβάλας Ζήσης Μπρουκάκης.

Είχε γεννηθεί στις 7 Ιανουαρίου 1933, από προσφυγική οικογένεια, και μεγάλωσε στην ιστορική συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα. Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με την δημοσιογραφία την οποία υπηρέτησε περισσότερα από 55 χρόνια.

 

Ρεπόρτερ και στη συνέχεια αρθρογράφος, έγραφε για χρόνια όλα τα είδη… επιφυλλίδες, χρονογραφήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις κ.α. αλλά παρέμενε ρεπόρτερ έως τελευταία. Επίμονος και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, κυκλοφορούσε με μια μικρή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και απαθανάτιζε στιγμές και γεγονότα της πόλης, τα οποία στη συνέχεια σχολίαζε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας.

Είχε διατελέσει διευθυντής του Λιμενικού Ταμείου Καβάλας ενώ έντονη ήταν η δραστηριοποίησή του στους τοπικούς συλλόγους.

 

Η αυτοβιογραφία του

Το 2012, ο Ζήσης Μπρουκάκης εξέδωσε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο "Παιδιά της κατοχής και της προσφυγιάς - Ανεξίτηλες μνήμες της ζωής μου" στο οποίο περιγράφονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η προπολεμική και η μεταπολεμική Καβάλα, η γερμανική και η βουλγαρική κατοχή, ο εμφύλιος, η Κύπρος κ.α. Το βιβλίο εκδόθηκε από το Ιστορικό και Λαογραφικό Αρχείο Καβάλας (ΙΛΑΚ) με την συνδρομή και την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.  

 

Πορεία 55 ετών στη δημοσιογραφία

Εργάστηκε στις παλιότερες εφημερίδες της Καβάλας, στην Πρωινή και τον Ταχυδρόμο, γνωρίζοντας τα παλιά καλά χρόνια του έντυπου Τύπου και προλαβαίνοντας τα τελευταία, δυσκολότερα χρόνια. Συνεργάστηκε στενά με τους ανθρώπους του Τύπου εκείνης της εποχής, τον Περικλή Μπακλαβά και τον Γιάννη Πριμικίδη και είχε την τύχη να ασχοληθεί με πολλά τοπικά ρεπορτάζ που κατέγραφαν μια Καβάλα που άλλαζε, από την δεκαετία του ’60 με τα πρώτα μεγάλα έργα υποδομής έως σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν ως σχολιαστής με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Νεάπολις».

 

Φίλος με την τεχνολογία και το Facebook

Ο Ζήσης Μπρουκάκης έζησε την δημοσιογραφία σε μια εποχή που το επάγγελμα αυτό ήταν πανίσχυρο αλλά και πιο δύσκολο. Το έζησε και τα τελευταία χρόνια με όλες τις ευκολίες της τεχνολογίας, τις οποίες έδειχνε να μην φοβάται. Δεν ήταν μόνο η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που είχε γίνει προέκταση του χεριού του. Ήταν εξοικειωμένος και αρκετά ενεργός και στο facebook, διατηρώντας παράλληλα έντονη κοινωνική ζωή.

Ενεργός μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Μάρτη στο facebook, αντάλλαζε νέα με πολλούς φίλους. Έχουν ενδιαφέρον δύο από τα τελευταία του δημοσιογραφικά και πολιτικά σχόλια στην προσωπική του ιστοσελίδα.

 

Τα τελευταία σχόλια

Το ένα ήταν την ημέρα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών:

«ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ!...ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΜΕΝΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ: "ΠΑΡΕ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΕΙΣ...". ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΔΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ... ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΣΕ ...ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ!..»

Το άλλο ήταν δύο μέρες μετά τις εκλογές στο οποίο σχολίασε τη στάση Σαμαρά να μην είναι παρών στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση-παραλαβή από τον Αλέξη Τσίπρα:

«ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΟΥ, ΑΦΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΣ ΑΠΟΒΡΑΔΥΣ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΤΥΠΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΑΠΟ... ΠΙΚΡΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ: 1. ΟΤΙ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ 2.ΟΤΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΙΚΡΑΝΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΟΥ...»

 

 

Πήγε να συναντήσει την Ιώ

Η ψυχολογία του ήταν κακή μετά τον θάνατο της συζύγου του, τον Φλεβάρη του 2010 και τον τελευταίο χρόνο η υγεία του είχε αρχίσει να χειροτερεύει. Είχαν μοιραστεί με την Ιώ μισό αιώνα κοινής ζωής.

 

Η κηδεία του θα γίνει την Μεγάλη Πέμπτη, στις 11 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας στην Καβάλα.

 

 

Δείτε το βίντεο από την προσωπική του σελίδα στο Facebook