Η Καβάλα αποχαιρέτισε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Μαΐου τον διακεκριμένο γιατρό της πόλης Δαυίδ Συμεωνίδη. Ο γνωστός καρδιολόγος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη ημέρα.

 

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία. Για δεκαετίες ήταν αυτός που έσωζε ασθενείς από τις παθήσεις της καρδιάς αλλά η δική του καρδιά του τον «πρόδωσε». 

 

Το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Μαΐου, λίγες ώρες μετά το άκουσμα της είδησης του θανάτου του άλλου γιατρού και φίλου του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο Δαυίδ Συμεωνίδης βρισκόμενος στο ιδιωτικό του ιατρείο, υπέστη έμφραγμα, το οποίο αντιλήφθηκε μόνος του μετά από καρδιογράφημα που έκανε. 

 

Αρχικώς διακομίστηκε στο νοσοκομείο Καβάλας. Κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη όμως μετά από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε παρουσιάστηκαν επιπλοκές και κατέληξε ξαφνικά. 

 

Ο Δαυίδ Συμεωνίδης ήταν 63 ετών, γιος του Σίμου Συμεωνίδη και της Μαρίκας Αποστολίδου. Με τη γυναίκα του Κατερίνα είχαν αποκτήσει 4 παιδιά. Υπήρξε ένας από τους πλέον γνωστούς γιατρούς στην Καβάλα και έχαιρε του σεβασμού των συναδέλφων του και των συγγενών του. Ήταν αδερφός του επίσης γνωστού γιατρού, παιδίατρου Δημήτρη Συμεωνίδη

 

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν η πραότητα και η ηρεμία του στη γενικότερη συμπεριφορά του και στη στάση ζωής του. Υπηρέτησε επί δεκαετίες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Καβάλας, ως διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος και στη συνέχεια της Καρδιολογικής Κλινικής

 

Τα τελευταία χρόνια διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο. Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. της Ιατρικής Εταιρίας Καβάλας. 

 

Το 1998 είχε εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος Καβάλας με το συνδυασμό του Γιάννη Καρατζιώτη ενώ επανεκλέχθηκε το 2002 με το συνδυασμό του Γιάννη Στυμπίρη. Συνολικά υπηρέτησε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στο νομαρχιακό συμβούλιο από το 1999 έως το 2006. 

 

 

Το συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Καβάλας

 

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του:  

 

"Η επιστημονική κοινότητα της Καβάλας έχασε ένα από τα πλέον εκλεκτά μέλη της. 

 

Ο Δαυίδ Συμεωνίδης διακρίθηκε για τη βαθιά πίστη του στις ανθρώπινες αξίες και την ισχυρή αίσθηση του καθήκοντος. 

 

Τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του με απαράμιλλο ήθος και αξιοπρέπεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του".

 

Ο επικήδειος του Αρχέλαου Γρανά

 

Συγκινητικά είναι τα λόγια του πρώην αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, γιατρού Αρχέλαου Γρανά: 

 

"Ως πρόεδρος της Ιατρικής Έταιρείας Καβάλας και λόγω κορονοιού επικήδειο για το εξαίρετο μέλος μας του Δ.Σ. τον αγαπητό συνάδελφο, συμπολίτη και κυρίως αγαπητό φίλο και σύντροφο στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση!

 

Στην μακρόχρονη σχέση μας ομολογουμένως ποτέ δεν πέρασε απο το μυαλό μου η σκέψη οτι θα στέκομαι νοερά με σεμνότητα μπροστά απο την σορό σου, για να εφωνίσω επικείδιο λόγο.

 

Δεν θέλω να το πιστέψω και να το δεχθώ. Και όμως ο καθορισμός της μοίρας μας και κυρίως φυσικά ο θάνατος τον οποία νίκησες τόσες φορές σώζωντας ασθενείς κατά την μακρόχρονη μάχη στο λειτούργημα σου, κατόρθωσε να σε πάρει πρόωρα απο κοντά μας !

 

Θα αποφύγω τετριμμένα λόγια και φράσεις κλισέ με τα οποία ποτέ δεν είχες καλή σχέση και με απλότητα και σεβασμό θα πώ δυο λόγια ξεχωριστά για την ζωή σου και τον αδαμάντινο χαρακτήρα σου.

 

Φιλομαθής, άριστος φοιτητής και ιατρός. Ακόμη αναφέρουν το όνομά σου οι φίλοι μας στα χωριά του Παγγαίου που υπηρέτησες σαν αγροτικός ιατρός. Διερευνητικός, δημοκρατικός, ανιδιοτελής, φιλικός χαρακτήρας, ήσυχο πνεύμα.

 

Ποτέ δεν ύψωσες τον τόνο της φωνής σου, ποτέ δεν προέβηκες σε χαρακτηρισμούς, ποτέ δεν έθιξες κανένα με οποιονδήποτε τρόπο..

 

Στις συνελεύσεις του Ιατρικού Συλλόγου, στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, στην διοίκηση της Ιατρικής Εταιρείας είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον καλύτερο σου εαυτό. Είχαμε την τύχη να απολαύσουμε και να εκμεταλευτούμε με την θετική έννοια, τον πράο σου χαρακτήρα, τον περαγωγικό τρόπο σκέψης και την μεθοδικότητά σου.

 

Στην Ιατρική κοινωνία μας ήσουν μια πολύ ευχάριστη εξαίρεση. Εντάχθηκες στο ΕΣΥ και λάμπρινεςτο λειτούργημα με την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπό σου, δεν σε άγγιξε η διαφθορά, η επιδίωξη του πρωσοπικού συμφέροντος, ο πλουτισμός, η επιδειξιμανία και η ματαιοδοξία.

 

Η ανθρωπιά σου το ανησυχο πνεύμα σου και η ευγένεια της ψυχής σου, σου επέτρεψαν να ακολουθήσεις τον αγαπητό δρόμο για τον άνθρωπο, για τον ασθενή σου και το ιατρείο σου ήταν ανοιχτό για όλους.

 

Η απώλεια σου δυσβάστακτη αγαπητέ Δαβίδ για συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, ασθενείς, για όλη την κοινωνία της πόλης και του νομού μας, για όλους. Έφυγες πρόωρα και ξαφνικά. Θα στερηθούμε αγαπητέ μου Δαβίδ έντονα την παρουσία σου, την φιλία σου, την πραότητα σου , την ιατρική σου.

 

ΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΣΕΙ!"