Παρά τις αντιρρήσεις γονέων, καθηγητών/ριών και μελών της επιτροπής του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση επέλεξε μονομερώς να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα όλων των τάξεων αναλαμβάνοντας ένα αχρείαστο ρίσκο για τις ζωές χιλιάδων μαθητών/ριών, καθηγητών/ριών και του οικογενειακού τους περίγυρου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προχειροβγαλμένο σχέδιο που δεν εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες μιας που οι μαθητές θα πρέπει να οδηγηθούν στα θρανία μόλις ένα μήνα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα, μέσα από αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο όλα όσα πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα μένοντας σπίτι και αποτρέποντας την διάδοση του κορονοϊού, δεδομένου ότι επί της ουσίας δεν έχει λάβει ούτε ένα επιπλέον μέτρο προστασίας για τη διαφύλαξη της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η Νίκη Κεραμέως αφού αγνόησε τις προτάσεις της ν. ΣΥΡΙΖΑ για έναν νέο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα εγγυόταν και την υγεία των μαθητών αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση, αποφάσισε να διενεργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούνη, γεγονός που σημαίνει ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να επανέλθουν για λίγες ημέρες προετοιμασίας στα θρανία.

Πέρα απ’ αυτήν την ανάγκη που προέκυψε λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων που έχει η Νέα Δημοκρατία με τον θεσμό των Πανελλαδικών, εμείς δεν θα συναινέσουμε στην επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα θρανία. Δεν ανεχόμαστε μια κυβέρνηση που τζογάρει την υγεία των μαθητών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αποβλέποντας στην επικοινωνιακή δημιουργία μιας κατάστασης «κανονικότητας» και ομαλότητας, που θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για την επιστροφή όλων των μαθητών στις τάξεις.

Μόνο έτσι οι μαθητές και οι μαθήτριες, το οικογενειακό τους περιβάλλον και οι καθηγητές/ριες θα μείνουν ασφαλείς.

Μόνο έτσι δεν θα δημιουργηθούν δυο ταχύτητες μαθητών και εκπαιδευτικών.