Μια νέα πλατφόρμα, προσβάσιμη στο κοινό με στόχο να αποτελέσει την ελληνική συμμετοχική προσπάθεια ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και λίγες ημέρες. 

 

Πρόκειται για την πλατφόρμα «Covid19greece.help» που δημιουργήθηκε στα πρότυπα της αντίστοιχης επιτυχημένης πλατφόρμας «Covid19Italia.help» με πρωτοβουλία της ελληνικής ActionAid, και την υποστήριξη των ακτιβιστών προγραμματιστών emergenzeHack από την Ιταλία. Μέσω της πλατφόρμας, οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και να ενημερώνουν για αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα. 

 

 

 

Πως λειτουργεί

 

«Πίσω» από την πλατφόρμα «Covid19Greece.Help» υπάρχουν εθελοντές που συλλέγουν και διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν δημοσιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας. 

 

Οι εθελοντές αναζητούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται την περίοδο της πανδημίας, φορείς που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, ανακοινώσεις και υπηρεσίες Δημοσίου, φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων και άλλες εταιρείες που κάνουν διανομές κατ' οίκον, φορείς που χρειάζονται ή προσφέρουν υποστήριξη σε είδος ή σε χρήματα. Επίσης, παρέχεται μια σειρά χρήσιμων συνδέσμων για δραστηριότητες στο σπίτι την περίοδο της καραντίνας.

 

Όπως και η ιταλική, έτσι και η αντίστοιχη ελληνική πρωτοβουλία βασίζεται σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα και είναι ανοιχτή σε όσους θέλουν να συμμετέχουν. Όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες με βάση την κατηγορία τους αλλά και τη γεωγραφική τους τοποθεσία σ' έναν συμμετοχικό χάρτη.

 

 

Πληροφορίες και για δράσεις και πρωτοβουλίες που γίνονται στην Καβάλα

 

Ανάμεσα στις ενημερωτικές αναρτήσεις βρίσκουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και στο νομό Καβάλας. Είναι πολύ εύκολο για όποιον επιθυμεί να συμμετέχει και να ενημερώσει μέσω της πλατφόρμας για δράσεις ή καλές ειδήσεις που αφορούν στην περιοχή του με αφορμή την πανδημία. 

 

 

Πως; 

 

Μπείτε στην πλατφόρμα και επιλέξτε «Ανέβασε μία πληροφορία», στη συνέχεια θα σας ζητηθούν κάποια πεδία που μπορείτε να συμπληρώσετε με μεγάλη ευκολία καθώς και το link από όπου το ανεβάζετε. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία και πατήσετε το κουμπί «υποβολή», μετά από μερικά λεπτά και αφού γίνει η σχετική διασταύρωση από την εθελοντική ομάδα της ΑctionΑid η πληροφορία που μοιραστήκατε θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα ώστε να μπορούν να τη μοιραστούν και να τη χρησιμοποιήσουν άνθρωποι από την περιοχή σας.

 

Κάτια Γιαννουκάκου