Αλλάζει θεαματικά η ζωή όλων στην «μετά κορωνοϊό» εποχή αφού ο εγκλεισμός στο σπίτι που όλοι οφείλουν να κάνουν, έχει προκαλέσει τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών. 

 

Ένα από τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή είναι η καθημερινή λειτουργία των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων, ακόμη και τις Κυριακές και αργίες ενώ διευρύνεται και το ωράριο. 

 

Φαίνεται ότι βαδίζουμε ταχέως σε μια κατάσταση όπου σταδιακά θα εφαρμοστεί και 24ωρη λειτουργία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. 

 

Εξάλλου, ήδη επιβλήθηκε μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων πελατών στο εσωτερικό ενός καταστήματος, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποσυμφορήσουν τα σούπερ μάρκετ και να περιορίσουν το φαινόμενο των προσωρινών ελλείψεων αφού οι επιχειρήσεις θα προλαβαίνουν να κάνουν ανεφοδιασμούς. 

 

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα κατάστημα 100 τετραγωνικών μέτρων, δεν μπορούν να βρίσκονται μέσα την ίδια στιγμή περισσότεροι από 10 πελάτες. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν με πορτιέρη τον υπάλληλο φύλαξης ο οποίος θα μεριμνά ώστε να μην ξεπερνιέται ο ανώτατος αριθμός πελατών στο εσωτερικό. 

 

Επιπλέον, μετά την απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, όλες οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν για διανομές (delivery) ή πώληση πακέτου (take away) και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να σπεύσουν στις εφορίες για προσθήκη ΚΑΔ (κωδικού αριθμού δραστηριότητας). 

 

Η εξαίρεση αυτή ισχύει για ένα μήνα ώστε να δοθεί περιθώριο στις επιχειρήσεις να εργαστούν απρόσκοπτα.

 

Για την ώρα πάντως δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις αν θα ισχύσει κάποιος νέος κανόνας ή εξαίρεση σε επίπεδο εργασιακών κανόνων