Χωρίς καθαρίστριες αφήνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καβάλας η κυβέρνηση της ΝΔ, στο οποίο φοιτούν και μένουν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε απαρχαιωμένα, ασυντήρητα κτήρια, με φοιτητικές εστίες που υπάρχουν κοινόχρηστα μπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συγκατοικούν δύο – δύο σε δωμάτια δέκα τετραγωνικών μέτρων. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ουσιαστικά μένουν παντελώς απροστάτευτοιαπέναντι σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως είναι ο κορονοϊός.  

 

Την στιγμή που νοσούν ήδη δεκάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα και που έχουν μεγαλώσει οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, στην Καβάλα δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των καθαριστριών –οι οποίες έληξαν πριν λίγες μέρες- και μάλιστα η διοίκηση του πανεπιστημίου (ύστερα από συνεχείς διαμαρτυρίες του ΔΣ του Συλλόγου των Εστιακών Φοιτητών) απάντησε ότι πρέπει οι ίδιοι οι φοιτητές να αναλάβουν την καθαριότητα των χώρων για τους επόμενους μήνες. Απάντησε ακόμη, ότι θα προσπαθήσει οι –ήδη απλήρωτες τους τελευταίους μήνες- καθαρίστριες, σε εθελοντική βάση να καθαρίζουν τους χώρους δύο φορές τη βδομάδα. 

 

Αυτή είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που αφήνει τις ανάγκες των φοιτητών στο περιθώριο, υποβαθμίζει τις σπουδές, τη ζωή και την διαβίωση τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της  αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν στην εκπαίδευση η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, που έχει οδηγήσει  τους φοιτητές αντιμέτωπους μεταξύ άλλων και με τέτοιες επίφοβες για την υγεία τους καταστάσεις.

 

Καλούμε τώρα όλους τους φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου, εστιακούς και μη, αλλά και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα, να απαιτήσουν:

- Άμεση επαναπρόσληψη για όλες τις καθαρίστριες που έληξαν οι συμβάσεις τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

- Άμεσα απολύμανση των Εστιών και όλων των χώρων του πανεπιστημίου.

- Άμεση επισκευή όλων των χώρων του πανεπιστημίου που υπάρχουν ζημιές και δυσλειτουργίες.

- Άμεση κρατική επιχορήγηση των πανεπιστημίων για αγορά φαρμακευτικού και προληπτικού υλικού, που να παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές και τους εργαζόμενους του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα.

- Κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζεται η δωρεάν ιατρική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις, σε όλους όσοι απαιτείται να περιθάλπτονται κατ’ οίκον ή εκτός νοσοκομείων.

- Να παρθούν μέτρα για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες που θα χαθούν το επόμενο διάστημα στο πανεπιστήμιο. Εάν ασθενήσουν εργαζόμενοι φοιτητές ή χρειάζεται να μείνουν σπίτι, να έχουν πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, με κρατική απόφαση δεσμευτική για όλους τους εργοδότες. 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ