Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αναζήτησης κατοικιών προς μακροχρόνια μίσθωση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος επιδοτεί με μεγάλα ποσά τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. 

 

Πρόκειται για το πρόγραμμα HELIOS το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο βοηθά μεμονωμένους πρόσφυγες ή οικογένειες να νοικιάσουν σπίτι σε διάφορες περιοχές της χώρας ώστε να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. 

 

Οι πρόσφυγες που θα κάνουν αίτηση, θα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου από το πρόγραμμα, αναλόγως με τον αριθμό των ενοίκων.

 

 

Τα ποσά που παίρνουν οι πρόσφυγες για να νοικιάσουν σπίτι 

Το μεμονωμένο άτομο λαμβάνει 162€ μηνιαίως ως επιδότηση ενοικίου και 440€ εφάπαξ ενίσχυση (για τα έξοδα των εγγυήσεων και πρώτης εγκατάστασης). 

 

Τα δύο άτομα λαμβάνουν 309€ μηνιαίως και 830€ εφάπαξ ενώ τα τρία άτομα λαμβάνουν 396€ μηνιαίως και 980€ εφάπαξ. 

 

Μεγαλύτερα επιδόματα δίνει ο ΔΟΜ για τις πολυμελείς οικογένειες. Ενδεικτικά, οικογένεια 4 ή 5 μελών λαμβάνει μηνιαία επιδότηση ενοικίου 504€ και εφάπαξ βοήθημα 1.172€. Σε οικογένειες 6 μελών που θα μισθώσουν σπίτι, δίνεται μηνιαία επιδότηση 630€ και εφάπαξ βοήθημα πρώτης εγκατάστασης 1.490€. 

 

Το επίδομα δίνεται αποκλειστικά στους αναγνωρισμένους ως πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο στη χώρα. Οι πρόσφυγες καθοδηγούνται από τον ΔΟΜ ώστε να εκδώσουν ΑΦΜ και να πάρουν κλειδάριθμο taxisnet ώστε να προχωρήσουν στο μισθωτήριο συμβόλαιο  και στην έναρξη συνδέσεων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

 

Το ίδιο πρόγραμμα μεριμνά για την πραγματοποίηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να επικοινωνούν και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό ενώ παρέχεται υποστήριξη και στην εύρεση εργασίας.

 

Οι προδιαγραφές των κατοικιών 

 

Οι κατοικίες που ενοικιάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

Να είναι σε καλή κατάσταση και άμεσα διαθέσιμες.

 

Να προσφέρουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και υποδομές (δομές υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τράπεζα/ΑΤΜ, σούπερ μάρκετ, στάση αστικής/υπεραστικής συγκοινωνίας).

 

Να διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση.

 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενδιαφέρονται να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς ενοικίαση σε επιδοτούμενους πρόσφυγες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΔΟΜ στο τηλ 2109919040