Δεν είχε προσβληθεί τελικά από τον κοροναϊό ο ασθενής που είχε εισαχθεί στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη. 

 

Πρόκειται για άνδρα 62 ετών που ήρθε στη Θεσσαλονίκη από την Κίνα και εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο. Αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αρκετές ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι τα δείγματα από τις ιατρικές εξετάσεις του βγήκαν αρνητικά από το Ινστιτούτο Παστέρ. 

 

Οι θάνατοι που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, έχουν φθάσει τους 213, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον. Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 9.804 κρούσματα και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα. Μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 22 χώρες.

 

Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί 10 κρούσματα -4 στη Γερμανία, 5 στη Γαλλία και 1 στη Φινλανδία- θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη (23/01) αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.

 

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού μειώνοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες από την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ακυρώνουν τις πτήσεις τους και τροποποιούν δρομολόγια προς την Κίνα.